Skip to main content

ΕΝΙΘ για μείωση χειρουργείων: Η κυβέρνηση πετάει στον Καιάδα non covid ασθενείς

Η ΕΝΙΘ αναφέρει πως με την απόφαση για τη μείωση των χειρουργείων η κυβέρνηση «πετάει στον Καιάδα ασθενείς που πάσχουν από non covid νοσήματα».

Την αντίθεσή της με την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα αναφορικά με τη μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% εξέφρασε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους, η κυβέρνηση μετατρέπει τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά -μιας νόσου- και πετάει στον καιάδα τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα non covid νοσήματα».

Η ΕΝΙΘ σημείωσε πως «ενώ η πανδημία του κορωνοϊού καλπάζει με δεκάδες νεκρούς καθημερινά με δεκάδες διασωληνωμένους να αντιμετωπίζονται, επισφαλώς, εκτός ΜΕΘ από μη εξειδικευμένο προσωπικό, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και ορατή τη δυσοίωνη προοπτική για παραπέρα αύξηση των νοσηλευόμενων, η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική διαχείρισης της πανδημίας που αποδείχτηκε εγκληματική».

Καταγγέλλει, παράλληλα, πως «ενώ ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι ασθενείς που είναι σε μακροχρόνιες λίστες αναμονής μετά  τις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας και είναι νωπή η εμπειρία μας από τους ασθενείς που κατέκλισαν τα νοσοκομεία σε προχωρημένα , ως και μη αναστρέψιμα, στάδια της πάθησής τους μετά τον αντίστοιχο περιορισμό των χειρουργείων και το κλείσιμο των εξωτερικών τακτικών ιατρείων».

Ζητά να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία.

«-Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της αν. Υπουργού. Καμία περιστολή των ήδη μειωμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο ΕΣΥ.

»-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις.

»-Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων.

»-Να παύσει άμεσα η αναστολή εργασίας των υγειονομικών.

»Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας - υποδομές,  προσωπικό, εξοπλισμό, εργαστήρια και αντιδραστήρια  χωρίς όρους,  για να δοθεί η μάχη για την υγεία του λαού χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».