Skip to main content

Ενώνουν δυνάμεις στην ανατολική Χαλκιδική για το KOUZINA

Ο δήμος Αριστοτέλη αγκαλιάζει το πρόγραμμα KOUZINA από το 2020 με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής και πολιτιστικής προβολής.

Τις δυνάμεις τους για το πρόγραμμα KOUZINA ενώνουν από το 2020 ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού και ο δήμος Αριστοτέλη με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής και πολιτιστικής προβολής της περιοχής μέσα από την ιδιαίτερη γαστρονομία της περιοχής.

Το πρόγραμμα KOUZINA, μία καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία, έκανε το ντεμπούτο του το 2011 και περιλαμβάνει μία σειρά από δραστηριότητες που προωθούν τη συλλογικότητα, τον εθελοντισμό, τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις, τα προϊόντα και τους παραγωγούς τους, τους ντόπιους chef και την υποδοχή των φιλοξενούμενων. Μέχρι σήμερα έχει δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της ανατολικής Χαλκιδικής ανοίγοντας αγορές όπως η Κύπρος και ο Λίβανος και προσελκύοντας 46 τουριστικά γραφεία, που συνεργάζονται κυρίως με μικρά ξενοδοχεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Πάπα, διευθύντρια marketing και επικοινωνίας στον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η κυπριακή αγορά καταγράφει ετήσια αύξηση της τάξεως του 30% στην ανατολική Χαλκιδική. Επίσης, η Αρναία, που προ του 2011 είχε μηδενική τουριστική δραστηριότητα έχει πετύχει ένα μέσο όρου 8μηνης διάρκειας τουριστικής ζωής.

Το KOUZINA είναι έτσι δομημένο, ώστε να ακολουθεί πιστά τις προδιαγραφές και τα δεδομένα των 5 εβδομαδιαίων θεματικών ενοτήτων, που το συνθέτουν πάντα:
– Της αρχαιοελληνικής κουζίνας,
– Της θαλασσινής κουζίνας,
– Της μοναστηριακής κουζίνας,
– Της κουζίνας του Πόντου και της Μικρασίας
– Της μεσογειακής κουζίνας.

Σύμφωνα με την κυρία Πάππα, όλο το πρόγραμμα στηρίζεται στον εθελοντισμό με τη μοναδική οικονομική στήριξη να προέρχεται από τον ΕΟΤ στο κομμάτι της φιλοξενίας δημοσιογράφων.

Από το 2020, όμως, το πρόγραμμα KOUZINA θα στηρίζεται από τον δήμο Αριστοτέλη και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος ο δήμος άμεσα θα ξεκινήσει την πρώτη οινική διαδρομή με στόχο να εντάξει τα οινοποιεία στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Επιπλέον, ο δήμος θα προωθήσει από το 2020 ένα cluster τοπικών παραγωγών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και εστιατορίων.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την τοπική οικονομία και να τη μεγαλώσουμε. Οφείλουμε να δώσουμε την προοπτική της παράλληλης ανάπτυξης του παραθαλάσσιου και ορεινού τουρισμού, τις τουριστικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες», υπογράμμισε ο κ.Βαλιάνος.