Skip to main content

Μητσοτάκης για Θεσσαλονίκη:Νέο Ογκολογικό, παραλιακό μέτωπο και μετρό στα δυτικά

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για τα έργα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης

Την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου σε μήκος 40 χλμ από το Καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα και νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη βορειοδυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.

Για το μεγάλο έργο στην ακτογραμμή της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για το ογκολογικό νοσοκομείο σημείωσε ότι θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της χώρας, επισημαίνοντας ότι το Θεαγένειο υπηρέτησε και υπηρετεί τη δημόσια υγεία για δεκαετίας, ο κύκλος του όμως κλείνει. «Η Θεσσαλονίκη αξίζει ένα σύγχρονο νοσοκομείο και θα το αποκτήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα έργα της Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν, όπως η αναβάθμιση του αεροδρομίου, η σύνδεση του λιμανιού με τον άξονα ΠΑΘΕ, το flyover και ο 6ος προβλήτας. «Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία αλλάζουν. Ένας άνεμος αισιοδοξίας πνέει επιτέλους στην πόλη του Βαρδάρη», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος που, όπως ανέφερε, «επιτέλους χωροθετήθηκε σωστά» και στο το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ που «αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει αφού η πολιτεία λύνει όλα τα θέματα που αφορούν στη χωροταξία και τις χρήσεις γης». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με τους δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας ο Άρης μπορεί να αποκτήσει το νέο του κιτρινόμαυρο στάδιο για να γίνει με τη σειρά του το Χαριλάου η έδρα ενός μεγάλου καταπράσινου άλσους.

Σε ό,τι αφορά το μετρό ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κερδίζει το στοίχημα και γίνεται πραγματικότητα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τους κρυμμένους θησαυρούς της μακεδονικής γης. Τόνισε πως παρά τις αντιδράσεις λίγων το έργο προχωρεί και με την έγκριση των αποφάσεων του ανώτατου δικαστηρίου ενώ παράλληλα αποδίδονται πίσω ανοιχτοί χώροι που παρέμεναν δεσμευμένοι από τα εργοτάξια. «Η εύκολη, γρήγορη και άνετη μετακίνηση των Θεσσαλονικέων είναι πλέον ρεαλιστική αισιοδοξία και όχι ψέμα ζωγραφισμένο σε μουσαμάδες», σχολίασε και ανακοίνωσε την εκκίνηση των μελετών για την επέκταση του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες. "Καθώς θα προχωρούν και θα ολοκληρώνονται τα υφιστάμενα έργα, ξεκινούν από τώρα οι μελέτες για τη μεγάλη επέκταση του μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη", σημείωσε, λέγοντας πως η επέκταση αποτελεί προσωπική του δέσμευση.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ, έργο το οποίο θα στηρίξει η πολιτεία για να ολοκληρωθεί το 2026, σημειώνοντας ότι θα προσδώσει στη Θεσσαλονίκη τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των διεθνών εκθέσεων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το Thess Intec, αναφέροντας ότι παραχωρήθηκε ήδη από το δημόσιο το ακίνητο και προβλέπεται και η μερική χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης, "έφτασε όμως τώρα η ώρα να ανταποκριθεί και η επιχειρηματική κοινότητα". Επίσης, αναφέρθηκε στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, για το οποίο είπε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών, στην προκήρυξη του δικαστικού μεγάρου, στην κατασκευή 17 νέων σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ και στην ανάγκη να μεταφερθούν οι μεταποιητικές βιομηχανίες του Καλοχωρίου σε έναν οργανωμένο φορέα υψηλών προδιαγραφών.