Skip to main content

Ενόργανη: Συγκλονίζει η Καστρίτση από Θεσσαλονίκη-Οι ξυλοδαρμοί στις προπονήσεις

Η Δήμητρα Καστρίτση, από τη Θεσσαλονίκη, επί 20 χρόνια υπηρέτησε το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής- Σοκάρουν τα περιστατικά που βίωσε ως αθλήτρια

Σοκ προκαλούν τα όσα περιγράφει η Δήμητρα Καστρίτση, πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, η οποία είναι μεταξύ των πρώην 22 αθλητριών - αθλητών που συνυπέγραψε την επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και στην οποία γίνονται καταγγελίες για σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία καθώς και σεξουαλική παρενόχληση.

Διαβάστε: Σοκαριστικές καταγγελίες αθλητών για παρενοχλήσεις - βασανιστήρια στην ενόργανη

Η Δήμητρα Καστρίτση, από τη Θεσσαλονίκη, επί περίπου 20 χρόνια υπηρέτησε το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής έχοντας διακρίσεις ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξεκίνησε να ασχολείται με την ενόργανη από τριών ετών και τα πρώτα της χρόνια ήταν τα καλύτερα.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ίδια... Έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού επειδή δεν μπορούσε να «βγάλει» σωστά μία άσκηση. Σε ηλικία 12 ετών και ενώ ήταν στην Εθνική Ομάδα, σε μια από τις προπονήσεις η Δήμητρα Καστρίτση φοβόταν να κάνει μια έξοδο από τη δοκό με τον τρόπο που ζητούσε η προπονήτρια. Αυτό ήταν αρκετό για την προπονήτριά της να την τραβήξει κάτω από τη δοκό με βίαιο τρόπο. «Με τραβούσε από τα μαλλιά και με κλοτσιές και μπουνιές με έσυρε σε όλο το γυμναστήριο, τα αφτιά μου μάτωναν από τα τραβήγματα», περιγράφει η πρώην πρωταθλήτρια.

Τα περιστατικά κακοποίησης ήταν καθημερινά για όλες τις αθλήτριες της ενόργανης. «Άλλες περνούσαν ακόμα χειρότερα. Όταν είχα έναν συγκεκριμένο προπονητή, εγώ ήμουν "τυχερή" γιατί μόνο με έβριζε. Τις μεγαλύτερες σε ηλικία τις χτυπούσε συνέχεια. Ξύλο μπορεί να έπεφτε ακόμα και γιατί μια αθλήτρια στην προπόνηση δεν τέντωνε καλά το χέρι της», σημειώνει η κ. Καστρίτση.

Η πρώην πρωταθλήτρια ξεκαθαρίζει ότι η ίδια δεν έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση αλλά λεκτική, περίπου στα 13 της χρόνια. Η χειρότερη στιγμή για την ίδια ήταν όταν ενώ είχε διάστρεμμα έπρεπε να μείνει στο γυμναστήριο από το πρωί έως αργά το βράδυ προκειμένου να βγάλει τα προγράμματά της. «Όταν είχα έναν τραυματισμό αρκετά σοβαρό αλλά έπρεπε να κάθομαι στο γυμναστήριο και να βγάλω τα προγράμματά μου με το πόδι πρησμένο. Με εξανάγκασαν», τονίζει.

Ακόμα και η διατροφή για τις αθλήτριες της ενόργανης είχε εξελιχθεί σε έναν εφιάλτη καθώς υπήρχαν περιπτώσεις που έτρωγαν μόνο σκέτο λάχανο όλη μέρα ή μισή ντομάτα. «Έχω πάρει διουρητικά για να είμαι μισό κιλό κάτω στη ζυγαριά», σημειώνει η πρώην αθλήτρια της ενόργανης. Μια από τις τιμωρίες που είχε δεχθεί ήταν να τρέχει έξω από το γήπεδο επί δύο ώρες για να χάσει 300 γραμμάρια που είχε επιπλέον.

Τις συμπεριφορές αυτές των προπονητών τις είχε μεταφέρει στους γονείς της, οι οποίοι αντέδρασαν. «Είχαν έναν μαγικό τρόπο αυτοί οι άνθρωποι ακόμα και τους γονείς και τα παιδιά να τους κάνουν υποχείριό τους», τονίζει.

Όπως αναφέρει, από τις δύσκολες στιγμές ήταν και όταν έλειπε στο εξωτερικό, μακριά από την οικογένειά της και μη μπορώντας να μιλήσει για τις καταστάσεις που βίωνε. «Έκλαιγα στο δωμάτιο, δεν μπορούσα να φύγω. Μας είχαν πεταμένα. Ήταν πολύ δύσκολα χρόνια», σημειώνει.

Η Δήμητρα Καστρίτση αναφέρει πως αν και το θέμα των κακοποιήσεων συζητείται εδώ και χρόνια ανάμεσα στους αθλητές και το κίνημα του «MeToo» στάθηκε η αφορμή για να μιλήσουν δημόσια.

«Αυτό το άθλημα το αγάπησα αλλά και το μίσησα πολύ. Πιθανότατα και τώρα αν μου έλεγαν να άρχιζα ξανά θα το έκανα. Αυτό το άθλημα είναι υπέροχο. Θέλει όμως επιμονή για να μάθεις ένα παιδί. Αυτό που θέλω είναι να καθαρίζει ο χώρος της ενόργανης και να μην υπάρχουν άλλα τέτοια περιστατικά», υπογραμμίζει, εξηγώντας τους λόγους που κινήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους πρώην συναθλητές της, δημοσιοποιώντας τα περιστατικά.

Οι καταγγελίες ξεκίνησαν από 22 αθλητές και αθλήτριες και σήμερα έχουν αυξηθεί στον αριθμό, όχι μόνο από την ενόργανη, αλλά και από τη ρυθμική γυμναστική.

Διαβάστε: Εισαγγελική παρέμβαση για καταγγελίες περί κακοποιήσεων σε αθλητές της ενόργανης