Skip to main content

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κάρολου Παπούλια στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

«Θα μας λείψει στα δύσκολα αυτά χρόνια που διανύουμε», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον Κάρολο Παπούλια που έφυγε χθες από τη ζωή.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κάρολου Παπούλια τήρησε στην αποψινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Σε τοποθέτησή του από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε:

«Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν από εκείνες τις περιπτώσεις ανδρών που απολάμβανε ευρύτερης αποδοχής.

Έντιμος, αξιοπρεπής, ικανός πολιτικός με μια ζωή γεμάτη αγώνες και προσφορά, υπηρέτησε τον ελληνικό λαό από πολλές θέσεις.

Δεν μπορώ παρά να μνημονεύσω τη στάση του ανδρός σε θέματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, για τα εθνικά μας θέματα. Στάση που τήρησε διαχρονικά από όποια θέση και αν υπηρέτησε τον ελληνικό λαό.

Υπήρξε βαθύς γνώστης της διεθνούς πολιτικής και συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση των πάγιων εθνικών θέσεων. Πάντοτε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πατριώτης, με μετριοπάθεια αλλά και αποφασιστικότητα, εργάστηκε, ώστε η χώρα μας να αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σταθερός φίλος της Κύπρου και του δίκαιου αγώνα της, σταθερός στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τη γείτονα Τουρκία αλλά χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς εκπτώσεις.

Ανέπτυξε σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, τον ενδιέφερε η επίλυση του μεσανατολικού ζητήματος, ενώ είχε έντονο ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. Για το δε ζήτημα των Σκοπίων εξέφρασε πάντοτε τις εθνικές θέσεις, απορρίπτοντας το ‘ιδεολόγημα του μακεδονισμού’.

Η ανάδειξή του σε ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ήρθε ως επιστέγασμα αυτής της μακράς πορείας και με τη θητεία του, τη στάση του και τον δημόσιο λόγο του υπηρέτησε με τρόπο υποδειγματικό τον ρόλο αυτό.

Ρόλο ρυθμιστικό του πολιτεύματος, αλλά κυρίως ρόλο ενωτικό, πέρα και πάνω από τις πρόσκαιρες πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά και να εκτιμήσω την ευγένεια, την παιδεία αλλά και τον πατριωτισμό του.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους οικείους του. Θα μας λείψει στα δύσκολα αυτά χρόνια που διανύουμε».