Skip to main content

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για το «λαθρομετανάστες» του Νασιούλα

Το κλίμα πυροδοτήθηκε μετά την τοποθέτηση του Ιωάννη Νασιούλα, επικεφαλής της Νέας Αρχής για τη Θεσσαλονίκη. Λογομαχία Ζέρβα - Ζαριανόπουλου.

Ένταση προκλήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όταν συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης της συνέχισης µίσθωσης διαµερισµάτων για την στέγαση προσφύγων στο πλαίσιο του προγράµµατος REACT μέχρι τις 31/12/2020.

Αρχικά, αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Ιωάννη Νασιούλα, ο οποίος  χαρακτήρισε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως «λαθρομετανάστες» και υποστήριξε ότι η μίσθωση διαμερισμάτων από την Ύπατη Αρμοστεία συνέβαλε στην αύξηση των ενοικίων στο κέντρο της πόλης αλλά και το ότι ο ίδιος τοποθετήθηκε πάνω από τρία λεπτά, το οποίο ήταν το χρονικό όριο των τοποθετήσεων ζητώντας να μιλήσει ως επικεφαλής παράταξης. Π

ρώτα αντέδρασαν οι κυρίες Μαρία Πασχαλίδου και Έλλη Χρυσίδου, η οποία μάλιστα πήρε τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί επί της διαδικασίας. «Επί της διαδικασίας. Ποιος έδωσε το δικαίωμα και με βάση ποιας απόφασης αποφασίστηκε για το συγκεκριμένο θέμα που πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένη ώρα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρει τον χρόνο [ο Γιάννης Νασιούλας] για να μιλήσει ως αρχηγός παράταξης;»

«Είναι ντροπή να τους αναφέρουμε ως λαθρομετανάστες. Μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες», τόνισε στη δική της τοποθέτηση η Ρία Καλφακάκου. «Σήμερα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μην μείνει ούτε ένα εκατοστό για τους ρατσιστές, ούτε ένα χιλιοστό για τις πατσαβούρες της Βέρμαρχτ», τόνισε από πλευράς του ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης. Αντίστοιχα, παίρνοντας τον λόγο ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος έκανε λόγο για «εμετικό παραλήρημα ρατσιστών εδώ μέσα».

Στην επανάληψη της λέξης «εμετικός», ο δήμαρχος αντέδρασε λέγοντας: «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς. Θα ήθελα να σεβαστούμε κάποιους κανόνες».

Η παρέμβαση του κ. Ζέρβα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ζαριανόπουλου ο οποίος ύψωσε τον πολιτικό τόνο λέγοντας: «Μη με αναγκάζεις μια σκέψη που είχα τώρα τελευταία να την βγάλω προς τα έξω και η σκέψη είναι αυτή: το γεγονός ότι ψηφίζεται ο προϋπολογισμός από ακροδεξιούς δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε κάνει ανεκτικό απέναντι στους φασίστες». «Να πιστεύετε ό,τι θέλετε κ. Ζαριανόπουλε. Είστε ελεύθερος άνθρωπος», απάντησε με τη σειρά του ο κ. Ζέρβας.

Το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής, διάβασε κείμενο που έχει υπογραφεί και από μέλη του Ιερού Λόχου.