Skip to main content

Ένταξη της χώρας τους και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν ζητούν Βούλγαροι ευρωβουλευτές

Η άρση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι καίριας σημασίας για την οικονομία και την ασφάλεια των δύο χωρών.

Βούλγαροι ευρωβουλευτές εξέδωσαν δήλωση για τη συζήτηση σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν.

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι ο συνεχιζόμενος πρωτοφανής 11ετής αποκλεισμός από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει πλέον ανεκτός. Τη δήλωση υπογράφουν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της πολιτικής ομάδας Renew Europe, των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (S&D), ανακοίνωσε το γραφείο του Πέταρ Βιτάνοφ, μέλους του S&D.

Η άρση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι καίριας σημασίας για την οικονομία και την ασφάλεια των δύο χωρών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Η ετοιμότητα σε τεχνικό επίπεδο των δυο χωρών για την προστασία των εξωτερικών τους συνόρων επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη το 2011 και έκτοτε η αξιολόγηση αυτή έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από διάφορους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η διεύρυνση του Χώρου Σένγκεν θα είναι μια επιτυχία για όλη την ΕΕ και θα κάνει τα εξωτερικά σύνορα ισχυρότερα και πιο βιώσιμα.

Σε εποχές πληθωρισμού, αστάθειας στις αγορές ενέργειας και διατάραξης των αλυσίδων εφοδιασμού, του αντίκτυπου της πανδημίας και της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη, της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και της γενικότερης έλλειψης ασφάλειας, οι χώρες από την ανατολική Ευρώπη πρέπει να λάβουν το πολυπόθητο πράσινο φως για την ένταξη στον χώρο Σένγκεν. Το αντίθετο θα είχε αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, αναφέρουν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίζουν με βάση την εκπλήρωση των αντικειμενικών κριτηρίων, που δεν θα φέρει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε αδιέξοδο αλλά θα είναι μια νέα αρχή. Από τότε που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007, η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις για τα εξωτερικά σύνορα και έχει αποδείξει με συνέπεια ότι είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος. Εκτός από την υποχρέωση αυτή, είναι η ώρα η χώρα αυτή να αρχίσει να απολαμβάνει τα δικαιώματα που προσφέρει η ένταξη στον χώρο Σένγκεν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αναφέρεται στη δήλωση.