Skip to main content

Έντυπο οδηγιών από ΙΣΘ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, λέει ο ΙΣΘ.

Έντυπο οδηγιών προς τους πολίτες σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

Δείτε αναλυτικά το έντυπο εδώ.

Σύμφωνα με τον ΙΣΘ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο.

Την περίοδο 2018-2019, καταγράφηκαν 154 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 374 άνθρωποι. Μεγάλο επιδημιολογικό ενδιαφέρον έχει σύμφωνα με τον ΙΣΘ το γεγονός ότι η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν, πέρυσι και τους πρώτους μήνες του 2019, δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.