Skip to main content

Έντονο παρασκήνιο με την αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών

Η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν ασκεί πιέσεις, όπου και όπως μπορεί για να διασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια στην ελληνική πλευρά.

Το Παρίσι κάνει ό,τι μπορεί για να κλειδώσει η παραγγελία των 2+2 γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα. Κι έχει αναλάβει να βρει λύσεις, ακόμα και σε γρίφους, που σε αυτή τη φάση, θεωρούνται σχεδόν άλυτοι. Ως γνωστόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το βασικό πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση της παραγγελίας. Κατά το κοινώς λεγόμενο, η Ελλάδα, μπορεί να έχει την πρόθεση, αλλά δεν έχει τα λεφτά για να πληρώσει την παραγγελία, η οποία έτσι κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν ασκεί πιέσεις, όπου και όπως μπορεί για να διασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια στην ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι μεταξύ άλλων ζητήθηκε η συνδρομή από ξένους τραπεζικούς οίκους, για να χρηματοδοτήσουν κι αυτοί, ως ένα μέρος, το project. Οι οποίες πιέσεις μάλιστα προχωρούν και φτάνουν όσο πιο ψηλά γίνεται, για να κλείσει η συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, θέλει πολύ να γίνει αυτή η συμφωνία και το έχει καταστήσει σαφές και στις Βρυξέλλες, από τις οποίες ζητά κάποιες διευκολύνσεις. Μια ιδέα ήταν, για παράδειγμα, να δοθεί πράσινο φως ώστε η χρηματοδότηση να γίνει μέσω των ANFAs. Τελικώς, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, ωστόσο, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Μάλιστα, οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε τόσο προχωρημένο στάδιο, που εξετάζονται κι επιμέρους θέματα. Για παράδειγμα, επειδή η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό το 2025, το Παρίσι μελετά το ενδεχόμενο να δώσει στην Ελλάδα, ως μπόνους, ορισμένα μικρότερα πολεμικά πλοία, στο μεσοδιάστημα. Oλες οι παραπάνω κρίσιμες λεπτομέρειες αναμένεται ότι θα συζητηθούν και κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στο Παρίσι με τον κ. Μακρόν, τέλη του μήνα.