Skip to main content

Εντοπίστηκε κενό ασφαλείας στο Facebook για 50 εκατ. λογαριασμούς

Το Facebook άλλαξε τα συγκεκριμένα κλειδιά όχι μόνο για τους 50 εκατ. λογαριασμούς αλλά και σε ακόμη 40 εκατ. λογαριασμούς

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο Facebook, καθώς ο επικεφαλής του  Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε ότι υπήρξε σοβαρό κενό ασφαλείας που έθεσε σε κίνδυνο τους κωδικούς ασφαλείας 50 εκατ. λογαριασμών. 

Αν και η έρευνα του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται στα αρχικά στάδια εντούτοις διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι κατάφεραν να κλέψουν «access tokens», δηλαδή ψηφιακά κλειδιά που χρησιμοποιούνται προκειμένου το σύστημα να θυμάται τους κωδικούς ασφαλείας και οι χρήστες να μην χρειάζεται να τους πληκτρολογούν σε κάθε είσοδο τους στο Facebook. 

Το Facebook άλλαξε τα συγκεκριμένα κλειδιά όχι μόνο για τους 50 εκατ. λογαριασμούς αλλά και σε ακόμη 40 εκατ. λογαριασμούς που υπήρχε υπόνοια ότι μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Συνολικά δηλαδή 90 εκατ. χρήστες θα χρειαστεί να πληκτρολογήσουν και πάλι τους κωδικούς τους. Μόλις εισέλθουν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα λάβουν ένα μήνυμα στον κεντρικό τοίχο (News Feed) που θα τους εξηγεί τι έχει συμβεί. 

Το Facebook, που έχει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση, έχει διορθώσει το πρόβλημα και έχει ενημερώσει τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Το ελάττωμα διορθώθηκε την Πέμπτη το βράδυ» ανέφερε ο επικεφαλής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ανακαλύφθηκε την Τρίτη.

«Χάκερ εκμεταλλεύτηκε το τεχνικό πρόβλημα για να κλέψει κωδικούς πρόσβασης που επιτρέπουν την είσοδο στο λογαριασμό Facebook περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών», σημείωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και υπογράμμισε ότι προς το παρόν, η Facebook δεν γνωρίζει εάν «αυτοί οι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν από τον χάκερ».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι οι λογαριασμοί τέθηκαν σε κίνδυνο» διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος σε μια ανάρτηση στο Facebook.