Skip to main content

Εορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου

Εορτάστηκε σήμερα η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Μύρων της Λυκίας, προστάτη των θαλασσών και των ναυτικών.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Μύρων της Λυκίας, προστάτη των θαλασσών και των ναυτικών, στο Ιερό Παρεκκλήσι Αγίου Νικολάου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χοροστατούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Ψωίνου, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, και του Ιερέα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποπλοιάρχου Λ.Σ.Βαρσαμίδη π.Δημητρίου και παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, της Γενικής Γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κας Καλογήρου Χριστιάνας, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Κλιάρη Θεόδωρου καθώς και του δωρητή του Παρεκκλησίου κ. Μαρτίνου Αθανάσιου, Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεοφανόπουλος Αλέξανδρος, ο Πρόεδρος της Λέσχης Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αγγελόπουλος Πελοπίδας (Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός Λ.Σ.), Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ,καθώς και στελέχη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου.

Το μήνυμα του κ. Πλακιωτάκη για την ευρωπαϊκή μέρα θαλασσών:

Η ελληνική ναυτιλία διατηρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια ηγετική θέση, ποσοτική και ποιοτική στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.
 
Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε θέσει ως στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα της πολιτικής μας την διατήρηση και ενίσχυση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ισχύος της ελληνικής Ναυτιλίας. 
 
Αυτή η πρωτοκαθεδρία όμως σημαίνει ευθύνη. Απαιτεί διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση. Απαιτεί μια σύγχρονη αντίληψη γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία.  
 
Η Ελλάδα όμως δεν ξεχωρίζει μόνο για την διαχρονικά ισχυρή παρουσία της στην παγκόσμια ναυτιλία.  Ξεχωρίζει ακόμη και για την ιδιαίτερα έντονη και ισχυρή πολυνησία της. 
 
Στα Ελληνικά νησιά φιλοξενείται το 15% του πληθυσμού της χώρας, ένα στοιχείο που αποτελεί αιχμή της νέας «νησιωτικότητας», όπου στοχεύουμε να μετατρέψουμε το γεωγραφικό μειονέκτημα της απομόνωσης, σε συγκριτικό πλεονέκτημα βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. 
 
Η πολυνησία της Ελλάδος αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της και όχι ένα σύνθετο πρόβλημα, όπως την αντιμετώπιζαν οι περισσότερες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Ο θαλάσσιος χώρος και τα νησιά μας αποτελούν πόρους παραγωγής πλούτου και αξίας, υλικής και άυλης και χρειάζεται συνεκτικότητα στις πολιτικές και ολοκληρωμένες λύσεις χρηματοδότησης αυτής της ενδογενούς ανάπτυξης. 
 
Το δικό μας όραμα είναι να αποκτήσουμε σύντομα μια θεσμοθετημένη Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο νησιωτικό χώρο, για να ενισχύσουμε τη συνεκτικότητα του χώρου με ποιοτικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις, να παρέχουμε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες στους νησιώτες μας και κυρίως να συνδράμουμε με κατάλληλα μέσα και εργαλεία για την οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών κοινωνιών. 
 
Ο νησιώτης κάτοικος και ο νησιώτης επιχειρηματίας είναι το επίκεντρο για την κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή της χώρας. 
 
Ο εορτασμός λοιπόν της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θαλασσών εκ των πραγμάτων αποκτά μια ξεχωριστή για εμάς τους Έλληνες, καθώς η μοίρα μας ιστορικά είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο στο οποίο στραφήκαμε πριν από χιλιάδες χρόνια για να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε.  
 
Τη σεβαστήκαμε την θάλασσα, δεν την φοβηθήκαμε και αυτή σε αντάλλαγμα μας προσέφερε και συνεχίζει να μας προσφέρει πολλά. 
 
Καλές Θάλασσες σε όλους.