Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
x

ECONOMIST: ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΤΟΝ «ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ»

Τα μέλη του συνήθως δεν συλλαμβάνονται, ενώ οι Εισαγγελείς απορρίπτουν τις ενέργειές τους ως «πολύ ασήμαντες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Έως και τον Economist έφθασε η χάρη του «Ρουβίκωνα», με το βρετανικό περιοδικό να κάνει ειδική μνεία στην αναρχική ομάδα, η οποία «προκαλεί προβλήματα στην Αθήνα, αλλά παραμένει ατιμώρητη».

Μάλιστα, στο δημοσίευμα του Economist, τονίζεται ότι ορισμένοι υποστηρίζουν πως η ατιμωρησία προέρχεται από την επιθυμία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τα ριζοσπαστικά της διαπιστευτήρια, μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Το περιοδικό, μεταξύ άλλων, εστιάζει στον «εκλεπτυσμένο» τρόπο δράσης του «Ρουβίκωνα», ο οποίος διαφέρει σημαντικά από τον θορυβώδη τρόπο δράσης των υπόλοιπων αναρχικών ομάδων, οι οποίες προτιμούν τις βόμβες-μολότοφ.

«Με βάση ένα κατειλημμένο σινεμά-μπαρ στην πλατεία Εξαρχείων, ο “Ρουβίκωνας” ετοιμάζει επιθέσεις σε πρεσβείες, κυβερνητικά κτήρια και γραφεία πολυεθνικών εταιρειών» αναφέρει, χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: Τα μέλη του συνήθως δεν συλλαμβάνονται, ενώ οι Εισαγγελείς απορρίπτουν τις ενέργειές τους ως «πολύ ασήμαντες» και έτσι, αποφεύγεται μία ευρεία και εις βάθος δικαστική έρευνα.

Τα θύματα του «Ρουβίκωνα» όμως διαφωνούν, σπεύδει να προσθέσει ο Economist, ο οποίος παραπέμπει στις μπογιές που πέταξαν τα μέλη της αναρχικής ομάδας στις πρεσβείες της Γαλλίας, της Τουρκίας και της Αυστρίας, στις καταστροφές που προκάλεσαν στα νέα ακυρωτικά μηχανήματα του μετρό και στο σπάσιμο των γυάλινων πορτών στα γραφεία της Novartis.

Πολλοί αναλυτές, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέχεται τις δραστηριότητες του «Ρουβίκωνα», ευελπιστώντας να καθησυχάσει τους αριστερούς ψηφοφόρους ότι παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, το κόμμα παραμένει στην «καρδιά» του ριζοσπαστικού κινήματος.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Economist επικαλείται την παρέμβαση του Νίκου Βούτση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων μελών του «Ρουβίκωνα», μετά την εισβολή στο Κοινοβούλιο, το 2017.

Από την πλευρά τους, βέβαια, αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η ομάδα αποτελεί «σχολείο» εκπαίδευσης εξτρεμιστών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως ισχυρίζονται, ότι μέλη του «Ρουβίκωνα» έχουν διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ