Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση ενός έτους σε τρεις για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Πρόκειται για δύο μαθητές και ένα πρώην μαθητή του ΕΠΑΛ Ευόσμου που συνελήφθησαν για τα επεισόδια - Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους τρεις ενήλικες συλληφθέντες για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Ευόσμου την 1η Οκτωβρίου, ημέρα που το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη. Πρόκειται για έναν πρώην και δύο νυν μαθητές του σχολείου.

Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για διατάραξη κοινής ειρήνης αναφορικά με τα επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ Ευόσμου. Υπενθυμίζεται ότι σε συγκέντρωση στο υπό κατάληψη σχολείο, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της έκρυθμης κατάστασης στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας πέταξαν αντικείμενα, πέτρες και κροτίδες σε αστυνομικούς ενώ έστησαν οδοφράγματα με κάδους και έβαλαν φωτιά σε μερικούς.

Σήμερα στις απολογίες τους αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στα επεισόδια και σημείωσαν ότι δεν πέταξαν αντικείμενα ούτε είχαν βίαιη συμπεριφορά.

Ο πρώτος απέδωσε την παρουσία του στο σημείο σε κοτσομπολιό, λέγοντας ότι δεν μπλέχτηκε με το πλήθος πάρα μόνο παρατηρούσε τα τεκταινόμενα. Μάλιστα ενώπιον της έδρας είπε πως «η κατάληψη έγινε ως ένδειξη συμπαράστασης στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την είσοδο αναρχικών στο σχολείο τους».

Ο δεύτερος κατηγορούμενος είπε πως βρέθηκε τυχαία στην πορεία και από περιέργεια ακολούθησε το πλήθος. «Δεν ανήκω σε κάποια ομάδα ούτε είχα πράγματα μαζί μου, παρά μόνο τα βιβλία μου» υποστήριξε προσθέτοντας ότι ακολουθούσε το πλήθος γιατί δεν είχε τι να κάνει, ισχυριζόμενος πως δεν συμμετείχε στα επεισόδια.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, που δεν είναι μαθητής του ΕΠΑΛ πλέον, είπε πως άκουσε για τα επεισόδια στη Σταυρούπολη και όταν έμαθε για την πορεία στον Εύοσμο πήγε να βρει την ξαδέρφη του, που φοιτά στο σχολείο γιατί νόμιζε ότι είναι στην πορεία. «Ακολούθησα χωρίς να συμμετέχω. Είδα ότι υπήρχε πανικός και έτσι πήγα να βρω την ξαδέρφη μου και μπλέχτηκα», ισχυρίστηκε.

«Να προσέχετε μήπως δεν έχετε πάρει τον σωστό δρόμο και βρεθείτε κάποτε στη φυλακή. Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα», είπε η εισαγγελέας της έδρας κρίνοντας ως μη πειστικούς τους ισχυρισμούς τους ότι δεν συμμετείχαν στην πορεία. «Η ποινή ας λειτουργήσει αποτρεπτικά για την τέλεση παρόμοιων πράξεων», κατέληξε.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμα η διευθύντρια του σχολείου και τρεις αστυνομικοί που ήταν στα επεισόδια έξω από το σχολείο.