Skip to main content

Eπαναδιαπραγμάτευση για τα ενεργειακά ζητά ο Αρθούρος Ζερβός

Ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός τόνισε ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι σήμερα η φθηνότερη επιλογή.

Υπέρ της συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης των θεμάτων που αφορούν την ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους εταίρους, με κύριο γνώμονα την προστασία των συμφερόντων ΔΕΗ, τάσσεται με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας REN21 και πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Όπως τονίζει ο ίδιος, οι δύο βασικές προβλέψεις της συμφωνίας που αφορούν την μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, έχουν αποτύχει. Για το λόγο αυτό, προτείνει συνολική διαπραγμάτευση, που θα περιλαμβάνει τόσο τον στόχο μείωσης του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ όσο και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που θεσπίστηκαν με στόχο την επιτάχυνση της διείσδυσης εναλλακτικών προμηθευτών στη λιανική.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι σήμερα η φθηνότερη επιλογή, γεγονός που πιστοποιείται από τις τιμές που διαμορφώνονται στους διαγωνισμούς για αιολικά και φωτοβολταϊκά που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε σύγκριση με τις τιμές στην ημερήσια αγορά ρεύματος.

Σημείωσε δε, ότι συμφέρει τους μεγάλους καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανία, εμπορικές αλυσίδες, κ.α.) είτε να επενδύσουν σε ΑΠΕ, είτε να υπογράψουν - όπως θα έχουν σύντομα την δυνατότητα - διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Το μοντέλο αυτό, σημείωσε ο κ. Ζερβός, ακολουθούν ήδη μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την επίτευξη του στόχου για διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο το 2020 σε ποσοστό 20%. Υπογράμμισε δε ότι εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή, χρειάζονται επενδύσεις σε διασυνδέσεις, έξυπνα δίκτυα, εξηλεκτρισμός των μεταφορών και της θέρμανσης των κτιρίων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το 2030 που έχει τοποθετηθεί στο 32%.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις διεθνώς, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα και την χώρα μας, ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ότι στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ συντελείται κοσμογονία με βασικά χαρακτηριστικά την πτώση του κόστους εγκατάστασης (πάνω από 80% στα φωτοβολταϊκά και 40% στα αιολικά σε σχέση με το 2010), την αύξηση των επενδύσεων (την τελευταία πενταετία πάνω από τα δύο τρίτα των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι ανανεώσιμες πηγές) και την αλλαγή του τρόπου υποστήριξης, από το μοντέλο των εγγυημένων τιμών προς την διεξαγωγή δημοπρασιών και, σε επόμενο στάδιο, στην απευθείας συμμετοχή στην αγορά όπως οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Οι δημοπρασίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των τιμών για την "πράσινη" ενέργεια - είναι χαρακτηριστικό ότι σε ακραίες περιπτώσεις διαμορφώθηκαν τιμές της τάξης των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για αιολικά πάρκα στη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ωστόσο ότι οι δημοπρασίες εγκυμονούν τον κίνδυνο να περιοριστεί η συμμετοχή των μικρομεσαίων ενεργειακών επιχειρήσεων στην αγορά των ΑΠΕ, προς όφελος των μεγάλων ομίλων που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.