Skip to main content

Επαναφορά του ΑΕΠ της Ελλάδας σε επίπεδα του 2007 το 2040

Σύμφωνα με νέα μελέτη της κορυφαίας εταιρείας οικονομικών πληροφοριών και αναλύσεων στον κόσμο, ΙHS Markit, θα χρειαστούν 20 χρόνια.

Περισσότερα από 20 χρόνια θα χρειαστούν προκειμένου η εγχώρια οικονομία να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, με το ΑΕΠ της να είναι αντίστοιχο του 2007, σύμφωνα με νέα μελέτη της κορυφαίας εταιρείας οικονομικών πληροφοριών και αναλύσεων στον κόσμο, ΙHS Markit.

Ιδιαίτερα, οι οικονομολόγοι της, προβλέπουν επίσης αναιμική ανάπτυξη κατά +1,7% για την τρέχουσα χρονιά και ακόμα χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, 1,4% για το διάστημα 2020-2030 στην περίπτωση που η χώρα συνεχίσει να ακολουθεί τη σημερινή «συνταγή» οικονομικής πολιτικής.

Με βάση τους υπολογισμούς της μελέτης η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης το 2040 ενώ παράλληλα θα υπάρξουν επιπλοκές με το μέγεθος του δημοσίου χρέους.

Συγκεκριμένα, με την παραδοχή ότι και οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι μέτριες, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε 137,4% μέχρι το 2030, δηλαδή σαφώς πάνω από το 118% που ήταν ο στόχος που τέθηκε σε συνεργασία με τους θεσμικούς πιστωτές της Ελλάδας.