Skip to main content

Επαγγελματικά έπιπλα από τη Χαλκηδόνα ταξιδεύουν στις διεθνείς αγορές

Με ιστορία 23 ετών, η K2 Contract Furniture «χτίζει» ένα διεθνές brand, από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ελβετία και την Αίγυπτο

 

Επιλέγεται για την ποιότητα, τον σχεδιασμό και την αισθητική των επαγγελματικών της επίπλων από ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Δεν προέρχεται όμως από το… Μιλάνο, αλλά από την περιοχή της Χαλκηδόνας.

Με ιστορία 23 ετών στον χώρο η K2 Contract Furniture, από τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, «χτίζει» τα τελευταία χρόνια ένα διεθνές brand, διευρύνοντας διαρκώς τις εξαγωγές της. Μάλιστα, πλέον οι πωλήσεις της στο εξωτερικό αποτελούν το 50% του τζίρου της, ενώ τα πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει, κυρίως στον τουριστικό κλάδο, αλλά και στον χώρο της εστίασης, είναι υψηλών απαιτήσεων. Από το Four Seasons της Λευκωσίας κι ένα πεντάστερο resort στη Χουργκάντα της Αιγύπτου μέχρι το εστιατόριο Ynos στη Ζυρίχη η ελληνική υπογραφή της K2 βρίσκεται πίσω από έργα που αποπνέουν ευρωπαϊκό αέρα.

Η επιχείρηση κρύβει στο όνομά της μια… δυάδα, τα αδέρφια Βλάσση και Χριστόφορο Παπαδόπουλο, που συνεχίζουν την παράδοση του πατέρα τους Αναστάσιου. Στην παραγωγική μονάδα της επιχείρησης, επιφάνειας 3.000 τ.μ. σε έκταση 30 στρεμμάτων, στην περιοχή της Χαλκηδόνας, τα δύο αδέρφια δημιουργούν έπιπλα, όπου το ξύλο, το αλουμίνιο και το σίδερο πρωταγωνιστούν.

Η εταιρεία, που απασχολεί 35 εργαζομένους, εγκαινίασε την περασμένη χρονιά έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να προωθήσει περαιτέρω το brand της, ενώ διαθέτει εδώ και μερικά χρόνια showroom και στο Ρέθυμνο.

Στόχος των δύο αδερφών για τα επόμενα χρόνια, πέρα από το να φτιάχνουν καλά έπιπλα, είναι η διεύρυνση των εξαγωγών τους μέσα από τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand στις ξένες αγορές.

Από αριστερά Βλάσσης και Χριστόφορος Παπαδόπουλος

 

Από το «Καρεκλάδικο» στην K2

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος, με καταγωγή από τα Κουφάλια, δημιούργησε το 1997 το «Καρεκλάδικο», μια επιχείρηση επαγγελματικού επίπλου, η οποία επικεντρωνόταν αρχικά κυρίως στις καρέκλες και στα τραπέζια. Η βάση του ήταν ένα κατάστημα 200 τ.μ. στο κέντρο της Χαλκηδόνας, που ασχολούνταν κυρίως με εισαγωγές επαγγελματικών επίπλων από την Ιταλία. Το 2002 η επιχείρηση μετονομάστηκε σε «Καρεκλόραμα», ενώ το 2004 ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος αποφάσισε να δημιουργήσει μια παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία. Λίγα χρόνια αργότερα όμως, το 2008, όταν άλλοι έφευγαν από την Ελλάδα, εκείνος επέλεξε να επιστρέψει και να επενδύσει στην περιοχή της Χαλκηδόνας. Εκεί δημιούργησε τη νέα του μονάδα, στο πλαίσιο επένδυσης 3 εκατ.ευρώ, η οποία εξοπλίστηκε με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Η παραγωγική αυτή μονάδα άλλαξε τα δεδομένα για την επιχείρηση, ενώ άμεσα ξεκίνησαν και οι εξαγωγές. Κύπρος, Γερμανία, Βαλκάνια, Αίγυπτος, Αγγλία, Γαλλία και Ελβετία άρχισαν να υποδέχονται τα επαγγελματικά έπιπλα της εταιρείας. Μάλιστα, όπως λέει στη Voria.gr ο Βλάσσης Παπαδόπουλος, αυτή η εξωστρέφεια ήταν που κράτησε την επιχείρηση ζωντανή και ακμαία μέσα την κρίση.

Mε την είσοδο των δύο γιων του Αναστάσιου Παπαδόπουλου, του Βλάσση και του Χριστόφορου, στη δουλειά, το 2009, στην επιπλοποιία έπνευσε άλλος αέρας. Τα δύο αδέρφια –ο Βλάσσης με σπουδές στην διοίκηση επιχειρήσεων και ο Χριστόφορος με σπουδές στη διακόσμηση- είχαν μεγαλώσει μέσα στην επιχείρηση, γνώριζαν το επαγγελματικό έπιπλο απ’ έξω κι ανακατωτά, είχαν κληρονομήσει την αγάπη του πατέρα τους για την τέχνη αυτή και έφερναν νέες ιδέες. Το 2014 ήταν η χρονιά που ανέλαβαν την επιχείρηση, η οποία μετονομάστηκε σε K2 Contract Furniture, κρατώντας το πρώτο γράμμα από την προηγούμενη ονομασία, παίζοντας με τον συμβολισμό του κλειδιού (Key) που ξεκλειδώνει αγορές, αλλά και εντάσσοντας τη δυάδα της δεύτερης γενιάς στην επωνυμία.

Ο Βλάσσης ασχολείται κυρίως με τις πωλήσεις, ενώ ο Χριστόφορος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και σχεδιάζει τα περισσότερα από τα έπιπλα. Και οι δύο όμως έχουν τεχνικές γνώσεις και μπορούν να χειριστούν επιδέξια την πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός επίπλου. Άλλωστε, οι διδαχές του πατέρα τους, που από νωρίς στη ζωή του έκανε πολλές τεχνικές δουλειές, από τορναδόρος μέχρι ηλεκτρολόγος, δεν πήγαν χαμένες. Το βασικό μάθημα που τους δίδαξε όμως, όπως λέει ο Βλάσσης Παπαδόπουλος, ήταν ό,τι κάνουν να το κάνουν καλά και χωρίς βιασύνη.

Εδώ και λίγο καιρό ο πατέρας τους έχει αποσυρθεί, παρακολουθεί όμως με υπερηφάνεια τη συνέχειά του στο επαγγελματικό έπιπλο από τη δεύτερη γενιά.