Skip to main content

Μilkshake στο Ντουμπάι και την Ταϊβάν με φραπιέρα από το... Λάκκωμα

Η Artemis Mixer, που ξεκίνησε από το δαιμόνιο του Θεσσαλονικιού Αθανάσιου Γαβριηλίδη, έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες.

Στο Ντουμπάι και την Ταϊβάν απολαμβάνουν τα milkshakes τους από τις φραπιέρες της, στη Νέα Ζηλανδία τις χρησιμοποιούν για τα smoothies τους, ενώ στην Ελλάδα τις προτιμούν για τον φραπέ και το freddo τους.

Από την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή μια επιχείρηση από το Λάκκωμα αφήνει το αποτύπωμά της στις επαγγελματικές φραπιέρες (drink mixers), με τεχνογνωσία 40 ετών. Η Artemis Mixer, οικογενειακή εταιρεία που ξεκίνησε από το δαιμόνιο του Θεσσαλονικιού Αθανάσιου Γαβριηλίδη, βρίσκεται σήμερα με τα προϊόντα της σε 40 χώρες. Μάλιστα, οι εξαγωγές της έχουν φτάσει να αποτελούν το 40% του τζίρου της και συνεχίζουν ανοδικά. Η ετήσια παραγωγή της Artemis Mixers ανέρχεται σε 15.000 συσκευές, από τις οποίες το 80% είναι φραπιέρες και το υπόλοιπο λεμονοστύφτες και χόβολες. Η εταιρεία μάλιστα ήταν η πρώτη στον κλάδο που έβαλε χρώμα στις επαγγελματικές φραπιέρες -οι οποίες μέχρι τότε είχαν το χρώμα του inox- αλλά και μια έντονη πινελιά design. Το μοντέλο της Α 2001 δε ήταν αυτό που άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά και έγινε ο εξαγωγικός «πολιορκητικός κριός» για την εταιρεία.

Σήμερα, η Artemis Mixers προμηθεύει κατά κύριο λόγο εταιρείες επαγγελματικού εξοπλισμού για τον κλάδο της HORECA, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται και με γνωστές επιχειρήσεις παραγωγής καφέ. Αν και ο Αθανάσιος Γαβριηλίδης συνεχίζει να δίνει το «παρών» στην επιχείρηση μαζί με τη σύζυγό του Παντελίτσα, η δεύτερη γενιά, η Άρτεμις και ο Γιώργος Γαβριηλίδης, έχει μπει δυναμικά στην εταιρεία και είναι αυτή που σχεδιάζει το μέλλον.



Από το ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων στις φραπιέρες

Ο Αθανάσιος Γαβριηλίδης ξεκίνησε ως ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων. Κάποια στιγμή ένας πελάτης του, ιδιοκτήτης ενός  bar restaurant στην Ανθέων, του ζήτησε να του επιδιορθώσει την χαλασμένη του φραπιέρα, αφού έπιαναν τα χέρια του. Με την αφορμή αυτή –κι επειδή τα ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων περνούσαν εκείνη την περίοδο μια κρίση- ο πεθερός του τον παρακίνησε να αρχίσει να φτιάχνει φραπιέρες κι εκείνος δεν δίστασε να… σηκώσει το γάντι. Κάπως έτσι ξεκίνησε την πρώτη του φραπιέρα μέσα στο ηλεκτρολογείο του στην Ανθέων, και μάλιστα με σκοπό να μην κάνει θόρυβο, κάτι που χαρακτήριζε τις επαγγελματικές φραπιέρες της εποχής. Η πρώτη αυτή φραπιέρα είχε επιτυχία, επειδή όμως βασίστηκε στον σχεδιασμό κάποιας αμερικανικής, ο Αθανάσιος Γαβριηλίδης προχώρησε αμέσως στη δεύτερη, για να δώσει το δικό του στίγμα. Κάνοντας μια έρευνα αγοράς διαπίστωσε πως οι αμερικανικές φραπιέρες που κυριαρχούσαν τότε είχαν μεγάλο κόστος, οπότε αποφάσισε να κάνει τη δική του πρόταση. Η εταιρεία στήθηκε το 1980, συνεταιρικά με έναν υπάλληλό του στο ηλεκτρολογείο και πήρε το όνομα GAKI. Για κάποια χρόνια οι δύο συνεταίροι πορεύτηκαν μαζί, όμως στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώρισαν. Τότε, το 1993, ήταν που στο εγχείρημά του ήρθαν να συμμετάσχουν ενεργά η γυναίκα του Παντελίτσα και η μόλις 17 χρονών κόρη του Άρτεμις. Η αμιγώς πια οικογενειακή προσπάθεια στεγάστηκε σε ένα υπόγειο στη Χαριλάου και πήρε το όνομα «Artemis», προς τιμήν της κόρης, αλλά και της μητέρας του Αθανάσιου Γαβριηλίδη. Λίγα χρόνια αργότερα στην επιχείρηση μπήκε και ο γιος του Γιώργος, ο οποίος είχε σπουδάσει μάρκετινγκ. 

 

Ακόμα και σήμερα η κόρη του Αθανάσιου Γαβριηλίδη, Άρτεμις, θυμάται κάποιους Ιταλούς συνεργάτες από τους οποίους η εταιρεία αγόραζε μοτέρ, που είχαν επισκεφθεί το υπόγειο της Χαριλάου και δεν πίστευαν πως οι φραπιέρες φτιάχνονταν εκεί.

Οι εξαγωγές και η μετακόμιση στο Λάκκωμα

Σταθμός στην πορεία της εταιρείας ήταν οι εξαγωγές που ξεκίνησαν λίγο πριν το 2000 και κατευθύνονταν αρχικά σε Κύπρο, Ισραήλ και Αγγλία. Χρειάστηκαν μόλις λίγα χρόνια για να φτάσει να μετρά η Artemis Mixers 40 χώρες στο εξαγωγικό της χαρτοφυλάκιο. «Το προϊόν ήταν καλό κι εκεί βασιστήκαμε για τις εξαγωγές μας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα σε επαγγελματικές φραπιέρες στον κόσμο, αφού προσφέρει πάνω από 200 επιλογές» λέει στη Voria.gr η Άρτεμις Γαβριηλίδου. Η ανοδική πορεία της εταιρείας και οι αυξανόμενες παραγωγικές της ανάγκες την ανάγκασαν με τα χρόνια να αναζητήσει αλλού στέγη. Έτσι το 2005 μετακόμισε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ., σε ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων στο Λάκκωμα.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2010, η εταιρεία λάνσαρε ένα πιο οικονομικό μοντέλο, το MIX 2010, καθώς οι ανάγκες της αγοράς μέσα στην κρίση απαιτούσαν μικρότερο κόστος.   

«Η επιτυχία της εταιρείας βασίστηκε στην καινοτόμα προσέγγιση και την εξυπνάδα που πατέρα μου, που δεν φοβόταν να ρισκάρει και να δουλέψει πολύ» λέει η Άρτεμις Γαβριηλίδου. Θυμάται μάλιστα πως, όταν κάποια εποχή δεν μπορούσαν να προμηθευτούν για ένα διάστημα τους άξονες που προσάρμοζαν στα μοτέρ των συσκευών τους, ο πατέρας της αγόρασε έναν τόρνο, τον έβαλε στην αποθήκη του σπιτιού τους και πειραματιζόταν κάθε βράδυ –μετά την ημερήσια δουλειά στη βιοτεχνική μονάδα- για να φτιάξει τους δικούς του άξονες.
«Ο πατέρας μου μας άφησε χώρο για πρωτοβουλίες κι ακόμα και πριν ασχοληθούμε με την εταιρεία είχε ένα μότο: ‘’κάντε ό,τι θέλετε στη ζωή σας, αρκεί να ξυπνάτε με χαμόγελο το πρωί’’. Μ’ αυτό το χαμόγελο ξυπνά όλη η οικογένεια της Artemis Mixers» λέει η Άρτεμις Γαβριηλίδου.