Skip to main content

Επαγγελματική ασθένεια και νόσηση με κορωνοϊό

Άρθρο του Σταύρου Κουμεντάκη, Senior Partner της Koumentakis and Associates Law Firm, για τις επαγγελματικές ασθένειες και τον κορωνοϊό.

του Σταύρου Κουμεντάκη*

Φαντάζει, ήδη, μακρινή η 11.3.2020, οπότε ο ΠΟΥ κήρυξε, ως πανδημία, τη λοίμωξη Covid-19. Μοιάζει πως ήρθε, επιτέλους, η ώρα να δούμε θέματα που «διέλαθαν», ενδεχομένως, της προσοχής μας ή αξιολογήσαμε, από παραδρομή, ως «ήσσονος σημασίας». Ένα τέτοιο είναι κι εκείνο που αφορά την υπαγωγή της συγκεκριμένης λοίμωξης στις επαγγελματικές ασθένειες.

Η υπαγωγή της λοίμωξης Covid-19 στις επαγγελματικές ασθένειες

Το θέμα τέθηκε, για πρώτη φορά, αρκετά καθυστερημένα από δημόσια χείλη -μόλις στις 12.02.2021, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εργασίας. Eπισημάνθηκε ότι στη χώρα μας, «αναγνωρίζεται» (:πόθεν άραγε;) ο κορωνοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Γνωστοποιήθηκε, επιπρόσθετα, ότι στο Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται την προοπτική τροποποίησης του Εθνικού Καταλόγου Επαγγελματικών Ασθενειών, ώστε να καταχωρηθεί σε αυτόν, έστω υπό προϋποθέσεις, η λοίμωξη Covid-19.

Η επαγγελματική ασθένεια και η διάκρισή της από το εργατικό ατύχημα

Ως τέτοια (:επαγγελματική) νοείται η ασθένεια, η οποία, κατά τα διδάγματα της ιατρικής επιστήμης, είναι πιθανότερο να προσβάλει συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, περισσότερο από άλλες ομάδες πληθυσμού-εξαιτίας ακριβώς της φύσης της εργασίας τους.

Με το εργατικό ατύχημα είχαμε ασχοληθεί σε προηγούμενη αρθρογραφία μας. Ως τέτοιο προσδιορίζεται κάθε βίαιο συμβάν που επιφέρει βλάβη στην υγεία του εργαζομένου ή απώλεια της ζωής του. Προϋπόθεση: να έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξ αφορμής της.

Σε αντίθεση με τον «βίαιο» και αιφνίδιο χαρακτήρα του εργατικού ατυχήματος, η επαγγελματική ασθένεια επέρχεται, κατά κανόνα, με τρόπο βραδύ. Επίσης: το εργατικό ατύχημα είναι δυνατό να επέλθει και εξ αφορμής της εργασίας, ως έμμεσο, δηλ., αποτέλεσμά της. Αντίθετα, η επαγγελματική ασθένεια οφείλεται σε αυτή, καθεαυτή, την εργασία. Κάποιες φορές όμως (και υπό προϋποθέσεις) η ασθένεια μπορεί να συνιστά εργατικό ατύχημα. Η λοίμωξη Covid-19 δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τέτοιο.

Η ένταξη της λοίμωξης Covid-19 στον κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών

Η θεμελίωση τυχόν εργατικού ατυχήματος εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19 φαίνεται, μάλλον, αδύνατη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μη υπαγωγή της στον εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών δημιουργεί έλλειμμα προστασίας και κοινωνικής πρόνοιας (όσον αφορά, λ.χ., τις προβλεπόμενες και παρεχόμενες από τον Ε.Φ.Κ.Α., επί επαγγελματικών ασθενειών, παροχές ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, επιδομάτων, συντάξεως του νοσούντα ή των μελών της οικογένειάς του στην περίπτωση θανάτου του). Το ζήτημα γίνεται περισσότερο σημαντικό για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.

Η υπαγωγή, αντίθετα, της λοίμωξης Covid-19 στον εθνικό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών θα δημιουργήσει αντίστοιχο τεκμήριο απαλλάσσοντας τον εργαζόμενο/ασφαλισμένο από το αντίστοιχο βάρος απόδειξης. Ως συνέπεια της υπαγωγής, το κενό προστασίας θα καλυφθεί.

Σήμερα, που άρχισε «να καταλαγιάζει», λίγο-λίγο, «ο κουρνιαχτός» από την πανδημία και τις συνέπειές της, είναι ώρα να σκύψουμε, λίγο περισσότερο, στα κρούσματα, στα θύματα και τις οικογένειές τους. Σ’ εκείνους που προηγήθηκαν και σ’ εκείνους που (δυστυχώς) θα ακολουθήσουν. Ιδίως σ’ εκείνους που προσβλήθηκαν και σ’ εκείνους που ινδυνεύουν περισσότερο, λόγω της εργασίας τους, να προσβληθούν και να βιώσουν τις δυσμενείς συνέπειες (βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες) της νόσου.

Η υπαγωγή της λοίμωξης Covid-19 στον εθνικό κατάλογο τον επαγγελματικών ασθενειών μοιάζει όχι μόνον ορθότερη αλλά και, κοινωνικά, περισσότερο δίκαιη.

Σταύρος Κουμεντάκης είναι Managing Partner της Koumentakis and Associates Law Firm

Σημ.: Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή