Skip to main content

Επένδυση 20 δισ. μέχρι το 2020 από την ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη

Η ΕΕ έχει ήδη παρουσιάσει τρεις στρατηγικές για την ανάπτυξη πολιτικών και επενδύσεων ώστε να μη χάσει το παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης.

Αύξηση του ΑΕΠ έως και 12% μπορεί να φέρει το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης μέχρι το 2030, όπως ανέφερε η Ντάνα Ελευθεριάδου, επικεφαλής στην ανάπτυξη πολιτικών της Ε.Ε. που σχετίζονται με προηγμένες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακό μετασχηματισμό στο Technology Forum που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στην προσπάθειά της να υπογραμμίσει τη σημασία που θα έχει τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο στην ποιότητα ζωής αλλά και στην οικονομία, η κ. Ελευθεριάδου ανέφερε πως το 2030 η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει φέρει στην παγκόσμια οικονομία 13,3 τρισ. ευρώ.

Αναλογιζόμενη τα μεγέθη αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί ήδη να βρει τον τρόπο ώστε να αποτελέσει ηγετική δύναμη στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Καταλάβαμε πως ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η ΕΕ ηγέτιδα, είναι να είναι ηγέτιδα με τους δικούς της όρους», σημείωσε η κ. Ελευθεριάδου διευκρινίζοντας πως η ΕΕ ενδιαφέρεται για αξιόπιστη, δίκαιη και ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη. Σε αυτόν τον τομέα άλλωστε η Ένωση έχει ήδη δείξει θετικά δείγματα όπως ο κανονισμός για την προστασία προσωπικών δεδομένων, σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Ελευθεριάδου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη παρουσιάσει τρεις στρατηγικές για την ανάπτυξη πολιτικών και επενδύσεων ώστε να μη χάσει το παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως η ΕΕ θα επενδύσει 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για έρευνα και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και έπειτα 20 δισ. κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια.

Υπογράμμισε πως οι πόλεις βρίσκονται στο κέντρο των πολιτικών αυτών προσθέτοντας πως έχει ήδη δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων στις οποίες είναι και η Θεσσαλονίκη οι οποίες λαμβάνουν υποστήριξη στον σχεδιασμό πολιτικών και επενδύσεων με γνώμονα την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Αναφορικά με τα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, σημείωσε πως βασικό εμπόδιο για την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε εταιρείες αποτελεί το μη εκπαιδευμένο δυναμικό. «Αυτή τη στιγμή το κενό στο ανθρώπινο δυναμικό μεταφράζεται σε 350.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», επισήμανε ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσίου, και ιδιωτικού τομέα ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο και να προετοιμάσει την κοινωνία για τις επικείμενες αλλαγές.