Skip to main content

Επένδυση 7,2 εκατ. από την DHL Express στο αεροδρόμιο Μακεδονία (φωτο)

Υπερσύγχρονο κέντρο διαλογής στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης από την DHL Express - Game changer ο νέος τερματικός σταθμός στο Μακεδονία

Σε επένδυση 7,2 εκατ.ευρώ, τη μεγαλύτερη της στη Βόρεια Ελλάδα, προχωρά η DHL Express Ελλάδας στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης κατασκευάζοντας ένα νέο και υπερσύγχρονο κέντρο διαλογής 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Το έργο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Τη σχετική σύμβαση 10ετούς συνεργασίας για το αεροδρόμιο Μακεδονία υπέγραψαν σήμερα η DHL Express Ελλάδας και η Fraport Greece στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο εταιρειών ο διευθύνων σύμβουλος της DHL Express Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Ελευθέριος Σαμαράς, το έργο στο αεροδρόμιο Μακεδονία είναι η μεγαλύτερη επένδυσή της στη Β. Ελλάδα στα 40 χρόνια παρουσίας της επιχείρησης στη χώρα. «Στόχος της επένδυσης είναι η αναβάθμιση της παρουσίας της DHL Express στη χώρα, η συνεχής βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τους ανθρώπους της και η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες μας. Παράλληλα, η επένδυση στο αεροδρόμιο Μακεδονία θα δώσει μία δυνατή πνοή εξωστρέφειας στις ελληνικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο σε περισσότερες από 220 χώρες που δηλώνει παρουσία η εταιρεία μας», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις του χώρου λειτουργικών διεργασιών θα περιλαμβάνουν ράμπα φόρτωσης – εκφόρτωσης για 24 αυτοκίνητα και κυλιοδιάδρομους αυτόματης διαλογής για έως και 2.000 αποστολές την ώρα. Επίσης, στις νέες εγκαταστάσεις θα υπάρχει πλέον χώρος εξυπηρέτησης μεγάλων φορτηγών, γεγονός που θα επιτρέψει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης απ' ευθείας με το ευρωπαϊκό δίκτυο οδικής μεταφοράς της DHL.

Στον ίδιο χώρο θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην πόλη, ενώ θα υπάρχει και σημείο εξυπηρέτησης του κοινού για παραλαβή και παράδοση δεμάτων. Η εταιρεία διαθέτει ακόμη δύο σημεία εξυπηρέτησης πελατών στη Θεσσαλονίκη, ένα στο κέντρο και ένα στην Καλαμαριά, ενώ θα δημιουργήσει ακόμη ένα σημείο ανατολικά.

Σημειώνεται, πως η DHL Express Ελλάδας είναι η μόνη εταιρεία Ταχυμεταφορών με απευθείας πτήση σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το διεθνές δίκτυο 220 χωρών, γεγονός που ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Η εταιρεία κατέχει το 57% της αγοράς πανελλαδικά, ενώ η Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Σήμερα η DHL Expess Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη απασχολεί περίπου 60 εργαζόμενους, ενώ ο κ.Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα στην επόμενη τετραετία μπορεί να φθάσει τους 80-100 εργαζόμενους.

Στο 58% η πρόοδος των έργων στο Μακεδονία

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της FraportGreece, κ. Alexander Zinell καλωσόρισε τη DHL Express Hellas στο αεροδρόμιο Μακεδονία. «Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διαχείριση και τον εκσυγχρονισμό των 14 αεροδρομίων, η αποστολή μας δεν είναι μόνο να βελτιώσουμε τις υποδομές και να αναβαθμίσουμε την ταξιδιωτική εμπειρία αλλά επίσης, να μετατρέψουμε τα αεροδρόμια σε πόλους ανάπτυξης και προόδου για τις περιοχές που υπηρετούν. Με την εξέλιξη του κατασκευαστικού μας προγράμματος να έχει φτάσει πλέον στο 78% ολοκλήρωσης για τα 14 αεροδρόμια στο σύνολό τους, ήδη γίνεται φανερή η στρατηγική επιλογή πολλών εταιρειών να ενώσουν τις δυνάμεις τους με εμάς και να αποτελέσουν μέρος αυτής της παραγωγικής διαδικασίας», είπε ο κ. Zinell.

Ειδικότερα για το αεροδρόμιο Μακεδονία ο κ.Zinell σημείωσε ότι η πρόοδος του έργου κατασκευής του νέου τερματικού σταθμού έκτασης 34.033 τμ, επένδυση ύψους 100 εκατ.ευρώ ανέρχεται σε 58%.

«Ο νέος τερματικός σταθμός θα αποτελέσει τον game changer για την πόλη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη», υπογράμμισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι το 2019 η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία αναμένεται να κλείσει στα 7 εκατομμύρια. Στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου οι επιβάτες ανήλθαν σε 6,02 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 3,6% σε σχέση με πέρσι. Περίπου το 70% της κίνησης αφορά το διεθνές κομμάτι. Σήμερα χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Μακεδονία 70 εταιρείες και εξυπηρετούνται 131 προορισμοί σε 45 χώρες.

Η «νέα εποχή» για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού κατά 24.000 τ.μ. καθώς επίσης την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μετά και την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αερολιμένα Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά, μετατρέποντας το αεροδρόμιο σε μια σύγχρονη πύλη εισόδου τόσο για την πόλη όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Την επένδυση της DHL Express Ελλάδας χαιρέτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Για τη Θεσσαλονίκη κάθε επένδυση είναι χρήσιμη και κάθε επένδυση τέτοιου μεγέθους είναι κρίσιμη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να είναι η επισπεύδουσα δύναμη στις επενδύσεις και όπου και όποτε χρειαστεί ο Δήμος θα είναι παρών», επισήμανε ο κ.Ζέρβας και συμπλήρωσε: «Με χαρά θα είμαι στο νέο κέντρο της DHL Express Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2020 για να εγκαινιάσουμε τη νέα μονάδα».