Skip to main content

Στα 300 εκατ. οι επενδύσεις στον ΟΛΘ-Μέχρι Σεπτέμβριο ο ανάδοχος για 6ο προβλήτα

Συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τη διοίκηση της ΟΛΘ - Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετεξελίσσεται σε ένα σημαντικό εμπορευματικό κόμβο

Στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως αποτέλεσμα του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος το οποίο είναι σε εξέλιξη αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε..

Όπως έγινε γνωστό, οι επενδύσεις της ΟΛΘ Α.Ε. θα αυξηθούν πλέον στα 300 εκατ. ευρώ, από τα 180 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική δέσμευση της εταιρείας στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης με το δημόσιο.

Το επενδυτικό και επιχειρησιακό σχέδιο του λιμανιού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με τη διοίκηση του ΟΛΘ.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί και υποστηρίζει το έργο του Οργανισμού Λιμένος, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις υποχρεωτικές επενδύσεις, όπως είναι η 6η προβλήτα, αλλά και τις μη υποχρεωτικές επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως «το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενισχύεται και μετεξελίσσεται σε ένα σημαντικό εμπορευματικό κόμβο. Τα οφέλη είναι σημαντικά για την τοπική οικονομία και κοινωνία όπως και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας. Θα αναβαθμίσουν τον γεωστρατηγικό ρόλο του λιμανιού στον παγκόσμιο χάρτη μεταφορών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΛΘ Αθανάσιος Λιάγκος τόνισε πως στόχος του επενδυτικού και επιχειρησιακού σχεδίου του λιμανιού για τα επόμενα χρόνια είναι να γίνει σύγχρονο και διεθνές λιμάνι. «Όλες οι επιπλέον επενδύσεις θα αναπτυχθούν σε βάθος χρόνου σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εκσυχρονισμό γερονογέφυρων και ό,τι χρειάζεται σε συστήματα ηλεκτρονικά τρίτης γενιάς ώστε το λιμάνι να υποδέχεται πλοία ultra marvel vessels 24.000 τόνων», σημείωσε.

Ανάδοχος πριν τον Σεπτέμβριο για την 6η προβλήτα

Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει ανάδοχος για την επέκταση της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πριν από τον Σεπτέμβριο.

Αυτή την περίοδο ο διαγωνισμός είναι στο στάδιο αξιολόγησης των πέντε σχημάτων που κατέθεσαν προσφορές, ούτως ώστε, σύμφωνα με τον κ. Λιάγκο, να εξεταστεί ποιοι θα έχουν την καλύτερη οικονομική προσφορά αλλά και τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές για το έργο.

«Υπολογίζουμε πριν από τον Σεπτέμβριο να έχουμε ανάδοχο σίγουρα αλλά γίνονται προσπάθειες και για νωρίτερα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΛΘ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στα γραφεία της διοίκησης στο λιμάνι. «Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες», συμπλήρωσε του ο κ. Πλακιωτάκης.

Τον υπουργό Ναυτιλίας συνόδευε ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.