Skip to main content

Επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς

Στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχει η Πειραιώς στηρίζοντας τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με στόχο τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, με ευνοϊκούς όρους, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης συγχρηματοδοτείται από την Ελληνική Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

«Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα με ανώτατο ύψος χαρτοφυλακίου τα €200.000.000, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τη δέσμευσή της, για την παροχή ολοκληρωμένης στήριξης της αγροτικής οικονομίας. Μέσω αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου και της εγγύησης που παρέχεται από το ΕΤαΕ, αγρότες, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, που πραγματοποιούν επιλέξιμες επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις. Οι χρηματοδοτήσεις θα χορηγούνται με τη μορφή μακροπροθέσμου δανείου για την κάλυψη των παγίων δαπανών και των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που έχουν ενταχθεί σε δράσεις του ΠΑΑ ή υλοποιούν συναφείς επενδύσεις, καθώς και με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης για δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Το ποσό της χρηματοδότησης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από €10.000 έως και €5.000.000.

O CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο και η παροχή εγγύησης για χαρτοφυλάκιο €200.000.000 έρχεται την κατάλληλη στιγμή, για να συμβάλει έμπρακτα και καθοριστικά στην ενίσχυση των αγροτών, των αγροτικών συλλογικών σχημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων στον χώρο της αγροδιατροφής, δίνοντάς τους τη στήριξη να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό τους, με στόχο την παραμονή του αγροδιατροφικού τομέα της ελληνικής οικονομίας σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης».

Σε σχετική δήλωση του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης επισημαίνει τα εξής: «Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την ενεργή πλέον συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου, ενεργοποιούμε και διευρύνουμε το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέσω του πολύτιμου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου θα καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος του χρηματοδοτικού κενού που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην αγροτική οικονομία ανοίγοντας τον δρόμο στην πραγμάτωση επενδύσεων ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας».