Skip to main content

Επενδυτική κινητικότητα για το Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης - Εγκαίνια από Άδωνι

Δεσμεύτηκε το ήμισυ του πάρκου από επιχειρήσεις - Τι ειπώθηκε στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη

Προοπτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή φιλοδοξεί να προσφέρει το Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης που εγκαινιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανασίου και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιο για τις μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Το επιχειρηματικό πάρκο που εκτείνεται σε 700 στρ. για αρκετά χρόνια βάλτωσε μέχρι να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και σήμερα έλαβε τελικά την αδειοδότησή του. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού πάρκου, προνομιακά χωροθετημένου επί της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Θάνο Ψάθα, ήδη έχει δεσμευτεί το ήμισυ της έκτασης από τρεις ελληνικές εταιρείες ενώ παράλληλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για το νεόκοπο βιομηχανικό πάρκο.

«Από το 1981 υπήρχε απόφαση για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στην Κοζάνη ωστόσο η έκταση δόθηκε το 2017. Το επιχειρηματικό πάρκο μεσαίας όχλησης θα αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις δεδομένου μάλιστα πως βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης» ανέφερε ο κ. Ψαθάς λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε ανοιχτοί και για τη δημιουργία άλλων βιώσιμων επιχειρηματικών πάρκων».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με μελέτες κάθε ένα στρέμμα δημιουργεί πέντε θέσεις εργασίας, γεγονός πως στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 3.500 θέσεις.

Για την επένδυση που άγγιξε τα 4,9 εκατ. ευρώ (απόκτηση έκτασης και έργα) μίλησε ο πρόεδρος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Άγγελος Κάτσικας, υπογραμμίζοντας πως δημιουργεί πόλο έλξης για επενδύσεις.  

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι μια φιλική χώρα για επενδύσεις 

Για τις καλύτερες ημέρες που έρχονται για τη Δυτική Μακεδονία, και χάρη στη απολιγνιτοποίηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας πως είναι κατανοητό κάποιοι να ανησυχούν για τη διαδικασία που συντελείται ωστόσο γίνεται μεθοδικά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργιάδης στον νόμο για τα επιχειρηματικά πάρκα που είναι σε διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Είμαστε μια φιλική χώρα προς τις επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας πως το 2022 θα είναι χρόνια ρεκόρ για τις επενδύσεις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Αιχμηρός εμφανίστηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη ρητορική που χρησιμοποιεί για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας λέγοντας πως «δεν ευθύνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη ΔΕΗ αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Να ψάξουν και για άλλες περιοχές όπου μπορούν να δημιουργηθούν επιχειρηματικά πάρκα προέτρεψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τους εκπροσώπους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ υπογραμμίζοντας τη σημασία των εν λόγω χώρων για τις επιχειρήσεις.

Στη σημασία της επόμενης ημέρας αλλά και στην επίσπευση της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος ενώ η γενική γραμματέας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η ύπαρξη επιχειρηματικών πάρκων ενισχύει το επιχειρείν.

Η αναβάθμιση των επιχειρηματικών πάρκων παίζει καταλυτικό αναπτυξιακό ρόλο επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς (μεγαλομετόχου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ), Γιώργου Χατζηνικολάου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (έτερος μέτοχος της ΒΙΠΕ) Γρηγόρης Δημητριαδης έκανε αναφορά στη συμβολή του Επιχειρηματικού Πάρκου Κοζάνης στη μείωση της ανεργίας.