Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επέτειος Γρηγορόπουλου στη σκιά του πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά

Το χθεσινό περιστατικό πυροβολισμού 16χρονου Ρομά από αστυνομικό έρχεται να ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στη Θεσσαλονίκη.

Μπαρούτι μυρίζει η Θεσσαλονίκη, αφού οι σημερινές κινητοποιήσεις το μεσημέρι και το απόγευμα για την 14η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μετά και το χθεσινό επεισόδιο με τον πυροβολισμό αστυνομικού σε 16χρονο Ρομά, που προκάλεσε τον βαρύτατο τραυματισμό του νεαρού.

Ο φόβος των επεισοδίων είναι ορατός, αφού τόσο αναρχικές συλλογικότητες, όσο και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά έχουν χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο περιστατικό ξεκάθαρο δείγμα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Άλλωστε τα χθεσινά περιστατικά, έδειξαν ότι η σημερινή μέρα και νύχτα μόνο εύκολη δεν θα είναι για τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το τεταμένο κλίμα ξεκίνησε από χθες το απόγευμα, όταν έξω από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου δίνει μάχη για τη ζωή του ο 16χρονος, συγκεντρώθηκε ομάδα Ρομά την οποία πλαισίωσαν και αναρχικοί.

Τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν έδωσαν τη θέση τους σε ταραχές μεγαλύτερης έντασης στην περιοχή της οδού Κωνσταντινουπόλεως, κοντά στο νοσοκομείο, όπου στήθηκαν μέχρι και οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν, προκειμένου να μην ανεβάσουν και άλλο το θερμόμετρο της έντασης, παρά άφησαν την κατάσταση να εκτονωθεί.

Το θέατρο των επεισοδίων όμως μεταφέρθηκε στο κέντρο της πόλης, όπου είχε ήδη προγραμματιστεί πορεία μελών του αναρχικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ομάδα Ρομά συνάντησε τους διαδηλωτές και πριν καλά καλά ξεκινήσει η πορεία κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ και αντικειμένων στις δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένα κυνηγητό σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα ενώ δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη ρίψη χημικών που έκαναν οι αστυνομικοί.

Πραγματοποιήθηκαν έξι προσαγωγές, ενώ πολλοί φοβούνται ότι το χθεσινό σκηνικό έντασης ήταν μόνο η αρχή.

Τα σημερινά μέτρα

Ήδη από προχθές το μεσημέρι η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Τροχαίας  έχουν ανακοινώσει εκτεταμένα κυκλοφοριακά μέτρα, αφού θα γίνουν συγκεντρώσεις όπως κάθε χρόνο.

Μάλιστα πρόκειται να διατεθεί το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων ώστε να μη δημιουργηθεί η χθεσινοβραδινή κατάσταση.

Ειδικότερα, από τις 6:30 το πρωί, εργατικά σωματεία έχουν συγκεντρωθεί στο ΥΜΑΘ διαμαρτυρόμενοι για τον πυροβολισμό του νεαρού Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης ενώ για τον ίδιο λόγο θα υπάρξει συγκέντρωση και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 11:00.

Στις 12:00 το μεσημέρι και στις 16:00 το απόγευμα, φοιτητικές παρατάξεις και αντιεξουσιαστές αντίστοιχα θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα στο πλαίσιο της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης :

- Από 11.00 ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

- Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

Α. Από την 15.00 ώρα της Δευτέρας (05-12-2022) και μέχρι την ώρα 06.00 της Τετάρτης (07-12-2022), στις παρακάτω οδούς:

- Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Αλεξ. Σβώλου.

- Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.

- Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Καυτανζόγλου.

Β. Από την 05.00 ώρα της Τρίτης (06-12-2022) και μέχρι την ώρα 06.00 της Τετάρτης (07-12-2022), στις παρακάτω οδούς:

- Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχη μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την οδό Σ. Δραγούμη.

- Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Μελενίκου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης.

- Βασ.Ηρακλείου, στο τμήμα της από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ.

- Πανεπιστημίου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Γ.Βιζυηνού.

- Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.

- Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι το ύψος της οδού Κασσάνδρου.

- Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.