Skip to main content

Επιδότηση 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες σε νεοπροσλαμβανόμενους 18-29 ετών

Το πρόγραμμα αφορά νέους ανέργους από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν εργασιακή εμπερία ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας.

Λεπτομέρειες αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη στήριξη των νέων όσον αφορά το Πρώτο Ένσημο έδωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα αφορά νέους ανέργους από 18-29 ετών που δεν έχουν εργασιακή εμπερία ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας.

Προβλέπει 6μηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ στο σύνολο για τους 6 μήνες. Τα 600 ευρώ κατευθύνονται στην επιχείρηση και τα υπόλοιπα 600 ευρώ στον νέο εργαζόμενο.

Ο νέος επιδοτείται με 100 ευρώ το μήνα ως επιπλέον αμοιβή. Έτσι εάν ο νέος προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό 569 ευρώ καθαρά θα παίρνει με την επιδότηση 669€ .

«Όπως είναι προφανές έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ξεκινώντας τη συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας.

«Έχουμε υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα την τελευταία διετία και την ίδια στιγμή είναι εξίσου προφανές ότι ανεξάρτητα από το σχεδιασμό μας υπήρξε και εδώ όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, το πρόβλημα του κορονοϊού που δημιούργησε προβλήματα στην οικονομία», πρόσθεσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «παρόλα αυτά, η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει εκεί που πιστοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, με τα πρόσφατα στοιχεία για τον Ιούλιο, στο να πέσει η ανεργία στο 14,2%» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι κάτι για τοπίο κομπάζουμε. Επειδή το ποσοστό είναι υψηλό η κυβέρνηση επεξεργάζεται και μια σειρά από περαιτέρω μέτρα. Κάποια τα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ για την αγορά εργασίας, ο υπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

Θεσπίζεται πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για 35.000 νέους έως 29 ετών, με το όνομα «Πρώτο Ενσημο». Επιδοτείται η κάθε πρόσληψη άνεργου νέου με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη

Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας και προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις (προυπολογισμός 345 εκατ. ευρώ, ο οποίος αυξάνεται κατά 169 εκατ. ευρώ). Μέσω του προγράμματος επιδοτείται επί 6 μήνες όλο το μη μισθολογικό κόστος εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ για κάθε θέση εργασίας μακροχρόνια ανέργων επιδοτείται κατά 200 ευρώ το μήνα ο μισθός του. «Πάνω από 80.000 άνεργοι έχουν βρει σήμερα δουλειά μέσω του προγράμματος, ενώ 1 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργος. Σήμερα δουλεύουν 55.000 άτομα μέσω του προγράμματος αυτού» επεσήμανε ο υπουργός

Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με κόστος 806 εκατ. ευρώ (μειώθηκαν κατά 1,79 π.μ. για τον εργοδότη 1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο). Η απώλεια εσόδων που προκαλείται θα καλυφθεί από τον κρατικό προυπολογισμό, ενώ δεν μειώνονται οι ανταποδοτικές αποδοχές των ασφαλισμένων ούτε η ανταποδοτικότητα των δράσεων του ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ θα κατανείμει το ποσό της επιχορήγησης ανάλογα με τις υποχρεώσεις κάθε κλάδου

Εισάγεται διπλή καταβολή της δόσης Δεκεμβρίου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 257.000 νοικοκυριά. Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει στη Βουλή εντός το επόμενο διάστημα.

Οι καλλιτέχνες και οι ξεναγοί θα πάρουν δύο ακόμη μήνες την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ (κόστος 30 εκατ. ευρώ)

Επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον Πολιτισμό (σινεμά, θέατρα κλπ) 22 εκατ. ευρώ

«Για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η ωφέλειά τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των κατώτατων απολαβών, κυμαίνεται από 305 έως 533 ευρώ το χρόνο» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Κατώτατος μισθός - Κοινωνικό μέρισμα

«Η ανάπτυξη της οικονομίας θα έχει και κοινωνικό μέρισμα. Στόχος μας είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να επωφεληθούν από την ανάπτυξη αυτή. Τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν είναι τα μόνα. Θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα για εργαζόμενους και νέους ανέργους, αλλά και για όλο το κοινωνικό σύνολο».

Αναφερόμενος στο ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησής του το 2022 που θα ξεκινήσει εκ νέου η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων.