Skip to main content

Επιδότηση καυσίμων: Για ποια ΑΦΜ ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το Fuel Pass

Για σήμερα, 28 Απριλίου 2022, αίτηση για την επιδότηση καυσίμων μπορούν να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 6 ή 7.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων, μέσω του Fuel Pass.

Για σήμερα, 28 Απριλίου 2022, αίτηση για την επιδότηση καυσίμων μπορούν να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 6 ή 7. Σε όσους έχουν διαφορετικό λήγοντα αλλά προσπαθήσουν να μπουν στην εφαρμογή Fuel Pass θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα τούς ενημερώνει ότι -λόγω μη αποδεκτού ΑΦΜ- δεν μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση ή να επισκεφτούν την πλατφόρμα.

Η εφαρμογή για την επιδότηση καυσίμων, η οποία βρίσκεται στο vouchers.gov.gr, δέχθηκε χθες έναν καταιγισμό επισκέψεων από πολίτες με συνέπεια να παρατηρηθούν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μέριμνα για δεύτερη ευκαιρία για όλους όσοι δεν κατάφεραν να υποβάλλουν την αίτησή τους για τεχνικούς λόγους. Το πιθανότερο σενάριο είναι η πλατφόρμα Fuel Pass να ανοίξει ξανά, την επόμενη εβδομάδα, για όσους «κόπηκαν».

Επιδότηση καυσίμων: Οι δικαιούχοι

Το vouchers.gov.gr απευθύνεται σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια δικαιούχους και αφορά στην ενίσχυση για το κόστος κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022. Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 130 εκατομμύρια ευρώ, από πιστώσεις που διατέθηκαν από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών. Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
Οι δύο τρόποι για τη χορήγηση της επιδότησης καυσίμου

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου με δύο τρόπους:

-είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου,

-είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι για την πρώτη επιλογή προβλέπεται ένα «μπόνους» των 5 ευρώ.