Skip to main content

Πυριτιδαποθήκη το νεκροταφείο οχημάτων του πρώην ΟΔΔΥ στη Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

Σε μεγάλη έκταση, η οποία εφάπτεται με το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, βρίσκονται παρατημένα εκατοντάδες αυτοκίνητα, στην πλειονότητά τους κατασχεμένα

Με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η μάντρα του πρώην Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), στη Λεωφόρο Στρατού της Πολίχνης, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Μέσα σε μια μεγάλη έκταση, η οποία εφάπτεται με το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, βρίσκονται παρατημένα εκατοντάδες αυτοκίνητα, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι κατασχεμένα από φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα μεταφορά ναρκωτικών, αλλοδαπών κ.ά., ενώ στη μάντρα καταλήγουν και τα οχήματα των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και αποσύρονται από την κυκλοφορία.

Όσα βρίσκονται σε καλή κατάσταση, χρησιμοποιούνται ξανά είτε από δημόσια πρόσωπα και υπηρεσίες είτε βγαίνουν σε πλειστηριασμούς για ιδιώτες ενώ όσα είναι ακατάλληλα οδηγούνται προς διάλυση.

Εκτός από τα οχήματα, στο άτυπο νεκροταφείο σαπίζουν λεωφορεία, βαρέα οχήματα, μηχανήματα καθώς και εκατοντάδες δίκυκλα και ποδήλατα.

Χαρακτηριστικό της τραγικής αλλά και επικίνδυνης κατάστασης του χώρου είναι ότι τα ρημαγμένα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια, με τα ξεχαρβαλωμένα πλαστικά, τα σπασμένα τζάμια και τα ξεραμένα λάδια, είναι διάσπαρτα μέσα σε ξερά χόρτα, καλώδια, σκουπίδια και άλλα υλικά, ιδανικά τόσο για την πρόκληση όσο και για την ταχύτατη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σημεία που τα ξερά κλαδιά μαζί με τα πλαστικά σχηματίζουν ολόκληρους λόφους και άλλα που έχουν σκεπάσει τα αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονται παρατημένα για πολλά χρόνια.

Η μάντρα συνορεύει με το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, όπου κατά διαστήματα έχουν εκδηλωθεί εστίες φωτιάς, και δίπλα από σπίτια και επιχειρήσεις καθώς είναι μέσα στον αστικό ιστό της Πολίχνης, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο χώρος ναι μεν φυλάσσεται, ωστόσο η μεγάλη του έκταση αλλά και η περίφραξή που με τα χρόνια έχει υποχωρήσει δημιουργεί «μαύρες τρύπες» από τις οποίες τρυπώνουν επιτήδειοι, οι οποίοι αρπάζουν ό,τι μπορεί στη συνέχεια να μεταπωληθεί στη μαύρη αγορά.

Να σημειωθεί ότι ΟΔΔΥ έχει πλέον συγχωνευθεί με το Α’ Τελωνείο Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης και υπόκειται στην υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μάντρα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων, ωστόσο όπως επισημαίνουν για να αλλάξει ριζικά αυτή η εικόνα θα πρέπει να διατεθούν από την κεντρική υπηρεσία μεγάλα χρηματικά ποσά.