Skip to main content

Επικοινωνία Πούτιν-Μακρόν για τη Ζαπορίζια - Προειδοποίηση Μόσχας για πυρηνική καταστροφή

Η επικοινωνία έγινε εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ οι δύο ηγέτες είχαν να μιλήσουν μήνες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Γαλλία, ο Μακρόν «υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ότι ο Πούτιν, κατηγορώντας το Κίεβο για τους βομβαρδισμούς της κατεχόμενης από τους Ρώσους περιοχής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, είπε πως υπάρχει κίνδυνος για μία «μεγάλου βεληνεκούς καταστροφή».

Το Reuters προσθέτει πως οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη αποστολής ομάδας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν ξανά μεταξύ τους τις επόμενες ημέρες για το θέμα αυτό, μετά από συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής, ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι υπάρχουν «εμπόδια» στη μεταφορά ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

Η διαχειρίστρια αρχή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει υποψίες πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από το δίκτυο της Ουκρανίας, μια περίπλοκη επιχείρηση που το Κίεβο δηλώνει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

Η πρώτη επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν από τον Μάιο

Η επικοινωνία αυτή έλαβε χώρα εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Η Μόσχα αρνήθηκε την έκκληση του Αντόνιο Γκουτέρες για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής. Το θέμα συζητήθηκε και στην τριμερή συνάντηση μεταξύ του γ.γ. του ΟΗΕ και των προέδρων της Ουκρανίας και της Τουρκίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα «Kyiv Independent» μετέδωσε ότι η σημερινή επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν είναι η πρώτη από τον Μάιο.