Skip to main content

Επικυρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της «Μπουτάρης Οινοποιητική»

Την επικύρωση της εξυγίανσης της «Μπουτάρης Οινοποιητική» εκδίδοντας θετική απόφαση πραγματοποίησε το Πρωτοδικείο Βέροιας.

Θετική απόφαση που επικυρώνει επισήμως την εξυγίανση της «Μπουτάρης Οινοποιητική» από την Premia AEEAP και την ελληνοσουηδικών συμφερόντων Sterner Stenhus εξέδωσε τη Δευτέρα το Πρωτοδικείο Βέροιας, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Υπενθυμίζεται πως το επενδυτικό σχήμα είχε καταθέσει σχετικό αίτημα κατά το άρθρο 31 του πτωχετικού νόμου στις αρχές του περασμένου Απριλίου, τόσο για την εισηγμένη όσο και τη μη εισηγμένη εταιρεία και προέβλεπε «κούρεμα» απαιτήσεων κατά 70% περίπου.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Μπουτάρης ανέρχονται σε 74 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 35 εκατ. ευρώ είναι προς τράπεζες, 20 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές. Οι δύο επενδυτές θα καταβάλουν 20 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας πλήρως τις απομειωμένες απαιτήσεις τραπεζών και δημοσίου, διατηρώντας παράλληλα όλους τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, η μεν SSG Ελληνικά Οινοποιεία (θυγατρική της Sterner Stenhus) θα αναλάβει την επαναφορά της Μπουτάρης, ενώ η Premia Properties θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας, η οποία κατέχει 600 στρέμματα αμπελώνων, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν και τουριστικά (Σαντορίνη, Κρήτη), κτίρια γραφείων σε Πικέρμι, Θεσσαλονίκη και αλλού, συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ., καθώς και 5 βιομηχανικές εγκαταστάσεις-οινοποιεία.

Κατά πληροφορίες του ίδιου μέσου, το επενδυτικό δίδυμο αναζητά αντίστοιχες επενδύσεις σε οινοποιητικές μονάδες, με στόχο την παράλληλη διπλή ανάπτυξη, δηλαδή του οινεμπορίου και των ακινήτων.

Πέραν της παραπάνω εξέλιξης που ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πιθανότατα έως το τέλος του 2022, η Premia συνεχίζει την ωρίμανση του επενδυτικού της προγράμματος, διατηρώντας διαπραγματεύσεις για 10-15 ακίνητα. Παρά του ότι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, η διοίκηση της εταιρείας κινείται με βάση το στρατηγικό στόχο δημιουργίας χαρτοφυλακίου αξίας 500 εκατ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμη βάση και 1 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη. Σύμφωνα και πάλι με σχετικές πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην εξαγορά ακινήτου logistics, πέριξ των 10.000 τμ.

Τέλος η εταιρεία, ως μέλος της κοινοπραξίας με Dimand και EBRD - που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το project Skyline της Alpha BankΑΛΦΑ- αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση της νέας εταιρείας, όπου θα εισφερθούν τα 575 ακίνητα, έως το τέλος του 2022. Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία θα κατέχει το 51% της νέας εταιρείας και σ’αυτήν η Premia θα κατέχει το 25%, προχωρώντας σε επένδυση της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr