Skip to main content

Άνθιμος: Κάτω τα χέρια από τον φράχτη, θα καταστραφεί η Θράκη

Οι πρόσφυγες «θα ενωθούν με τους μουσουλμάνους, θα εγκατασταθούν και δεν θα φύγουν ποτέ. Θα καταστρέψουμε την Θράκη», υποστήριξε ο Μητροπολίτης

«Έγκλημα κατά της Ελλάδας, των Ελλήνων και των χριστιανών» χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος την όποια απόπειρα να ανοίξει ο φράχτης στον Έβρο, ώστε να διευκολυνθεί η διέλευση προσφύγων από τη Συρία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως εκτίμησε, «θα καταστραφεί η Θράκη από την ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπηρέτησα 30 χρόνια στον Έβρο. Πρέπει να σας πω με την ψυχή μου: "Κάτω τα χέρια από τον φράχτη!"».

«Ήταν Ευρωπαϊκή απόφαση. Πολλοί πνίγονταν στο ποτάμι. Ο φράχτης είναι τεράστιο έργο, ποιος θα έρθει να το χαλάσει. Οι Τούρκοι θα προωθήσουν από τα νησιά τους Χριστιανούς της Συρίας που είναι πρόσφυγες, κατά το σύστημα που γίνεται αυτή τη στιγμή», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Τους μουσουλμάνους, αν πέσει ο φράχτης, θα τους προωθήσουν να έρθουν στο Νομό Έβρου. Θα ενωθούν με τους μουσουλμάνους, θα εγκατασταθούν και δεν θα φύγουν ποτέ. Θα καταστρέψουμε την Θράκη. Το αισθάνομαι γιατί το έζησα. Ο φράχτης είναι ένα έργο τεράστιο. Δεν μπορεί να καταστραφεί».

«Είναι ασφαλιστική δικλείδα για τους ακρίτες τους δικούς μας πολίτες, Έλληνες, χριστιανούς και μη χριστιανούς. Πρέπει να μείνουν προστατευμένοι μέσα στα όρια του κράτους», συμπλήρωσε ο κ. Άνθιμος.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ότι δεν υπήρξε γενοκτονία, αλλά εθνοκάθαρση των Ποντίων, ο ίδιος τόνισε πως «και ως θεσμό και ως άνθρωπο τον κ. Φίλη τον εκτιμώ. Ό,τι λέμε είναι συζήτηση επί της ουσίας των θεμάτων που έχουν τεθεί. Υπήρξε μεγάλη αντίθεση από πλευράς του κόσμου. Έκανε το βράδυ χθες μία διευκρίνιση. Δεν έπρεπε, πάντως, να λεχθεί αυτό που ελέχθη. Το πράγμα έχει κάπως διορθωθεί, αποκατασταθεί, με την τελευταία δήλωση του υπουργού».

«Λέμε κατηγορηματικά ότι πράγματι υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων. Υπάρχουν ακόμα και φωτογραφίες, ονόματα και αριθμοί από εκείνη την εποχή. Πώς θα διδαχθεί αυτό στο σχολείο είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό που ισχύει και αυτό που θα διδάσκεται θα είναι αυτό που ισχύει τώρα και είναι η αλήθεια», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, σημείωση πως «το κράτος, έχει τις δυνατότητες, καταστάσεις που θα δημιουργήσουν κοινωνικό πρόβλημα, μπορούν να διορθωθούν σταδιακά».

Όπως είπε, «σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ ότι το ελληνικό κράτος που είναι τόσο ευαίσθητο στους μετανάστες, θα αφήσει να καταστραφούν οικογένειες Ελλήνων, επειδή χρωστούν ένα ποσό για σπίτι που πήραν κάποτε με δάνειο».

«Δεν μπορεί, είναι απάνθρωπα τέτοια νομοθετήματα, να εφαρμοστούν στον ελληνικό λαό που δυσκολεύεται για το φαγητό και την θέρμανσή του. Να κάνουν ό,τι θέλουν (σσ για τα κόκκινα δάνεια), αλλά με σεβασμό προς τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.