Skip to main content

Επιμένει ο Λευκός Οίκος: Δεν αποσύρει στρατεύματα η Ρωσία, ανασυντάσσεται

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση».

Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει, επανέλαβε σήμερα Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Η Μπέντινγκφιλντ διευκρίνισε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν συζήτησαν» το σχόλιο του Μπάιντεν στην Πολωνία ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για συνέχιση των συγκρούσεων στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για επίσημες επώνυμες δηλώσεις υψηλόβαθμες Αμερικανών αξιωματούχων, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχων στο ίδιο πνεύμα που κράτησαν την ανωνυμία τους.

Με νέες κυρώσεις προειδοποίησαν νωρίτερα ΗΠΑ και Ευρώπη τη Μόσχα, παρά τα διαφαινόμενα βήματα προόδου στις συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τζο Μπάιντεν και οι ομόλογοί του στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε επικοινωνία που είχαν «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος στη Ρωσία για τις βάναυσες επιθέσεις της στην Ουκρανία, καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία βοήθεια για να αμυνθεί ενάντια σε αυτή την αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση», σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Κατερίνα Σώκου, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα δέσμη κυρώσεων στη Μόσχα, την ώρα που οι Αμερικανοί εκφράζουν τη δυσπιστία τους για τις ρωσικές προθέσεις όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.