Skip to main content

Επιμνημόσυνη δέηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Καλαμαριά

Ο Δήμος Καλαμαριάς τίμησε τους ανθρώπους που σφαγιάστηκαν σε μία γενοκτονία, που ακόμη ψάχνει την επίσημη θέση της στην ιστορία.

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά τους ανθρώπους που σφαγιάστηκαν σε μία γενοκτονία, που ακόμη ψάχνει την επίσημη θέση της στην ιστορία.

«Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του, έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Σήμερα σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στις 353.000 ψυχές που χάθηκαν βίαια. Στους χιλιάδες Έλληνες που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους. Η προσφυγομάνα Καλαμαριά δεν ξεχνά. Θυμάται και μάχεται για όλες αυτές τις ψυχές. Η λύρα θα ηχεί για πάντα και εμείς μαζί με τον νοσταλγικό της ήχο, θα κρατάμε άσβεστη στην μνήμη μας την θυσία των προγόνων μας. Αιωνία τους η μνήμη» είναι το μήνυμα του δημάρχου Καλαμαριάς, ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το πρωί τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, για την επέτειο της γενοκτονίας των 353.000 σφαγιασθέντων Ποντίων, στο μνημείο «Εθνομάρτυρες του Πόντου», όπου αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων.

Παρόντες στην τελετή μνήμης ήταν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής Παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.