Skip to main content

Επιπλέον 4 δισ. ευρώ θα χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών για το 2020

Τέσσερα δις ευρώ θα χρειαστεί επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του χρόνου για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα χρειασθούν επιπλέον 4 δις ευρώ για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η μεγαλύτερη από αυτές που εκκρεμεί (υπολογίζεται σε πάνω από 1 δις ευρώ) είναι αυτή των αναδρομικών που θα πρέπει να επιστρέψουν στους συνταξιούχους, με βάση την απόφαση που έλαβε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Ασφαλείας κι εξ αυτού του λόγου είναι τελεσίδικη.  

Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τους τρόπους για να καλύψουν το «κενό», κάτι το οποίο δεν είναι και το ευκολότερο έργο. Βεβαίως, υπάρχει πάντα το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν θέλουν επ' ουδενί να ακουμπήσουν αυτή τη δεξαμενή. Για πολλούς λόγους, δημοσιονομικούς και όχι μόνο. Ωστόσο, οι ανάγκες είναι ανελαστικές και θα πρέπει να τακτοποιηθούν με κάποιον τρόπο. Γι αυτό κι εξετάζουν τις εναλλακτικές που έχουν.

Το πιθανότερο είναι ότι θα καταφύγουν για μια ακόμα φορά στη σίγουρη λύση της νέας έκδοσης. Όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την τελευταία επιτυχημένη ανανέωση του δεκαετούς τίτλου, η συγκυρία κρίνεται θετικά για μια νέα κίνηση, άμεσα. Ακόμα κι εντός των επόμενων 45 ημερών. Ήδη στον ΟΔΔΗΧ δουλεύουν το project, και δεν αποκλείεται να βγάλουν έναν ακόμα νέο τίτλο το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει έως και τα 2,5 δις. Γενικότερα, πάντως, η αίσθηση που υπάρχει (και σωστά), είναι πως με τα ταμειακά διαθέσιμα δεν υπάρχει πρόβλημα. Η δημοσιονομική εικόνα της χώρας είναι που θολώνει επικίνδυνα.