Skip to main content

Επιπλέον φόρους 2,97 δισ. καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Το 64,86% των φορολογουμένων δεν πλήρωσε επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο ή είχε επιστροφή φόρου, ενώ το 35,14% καλείται να πληρώσει φόρο.

Αυξημένο κατά 188 εκατ. ευρώ είναι το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε από την ΑΑΔΕ στους φορολογουμένους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας, αλλά και της καλύτερης πορείας της ελληνικής οικονομίας. Αντίστοιχα, οι επιστροφές φόρου είναι μειωμένες κατά 33 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, δήλωση υπέβαλαν 6.299.973 φορολογούμενοι έναντι 6.386.268 το προηγούμενο έτος. Ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό ανέρχεται σε 2,970 δισ. ευρώ έναντι 2,782 δισ. ευρώ το 2021. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει επίσης ότι εισοδήματα από ακίνητα δήλωσαν στην εφορία περισσότεροι από 3 εκατ. φορολογούμενοι, ενώ από επιχειρηματική δραστηριότητα 1,5 εκατ. πολίτες.

Το 64,86% των φορολογουμένων δεν πλήρωσε επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο ή είχε επιστροφή φόρου, ενώ το 35,14% καλείται να πληρώσει φόρο. Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

Το 35,14% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,97 δισ. ευρώ ή 1.321 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% είτε σε έως 8 μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται ότι όσοι υπέβαλαν δήλωση τον Αύγουστο πλήρωσαν χθες διπλή δόση (του Ιουλίου και του Αυγούστου).

Το 13,3% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 363 εκατ. ευρώ ή 426 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.

Το 51,56% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για να αποπληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί. Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

– Πάγια ρύθμιση. Προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

– Πληρωμή με κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει σε 12 άτοκες δόσεις.

– Πληρωμή σε 8 δόσεις. Ηδη χθες καταβλήθηκε και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: Καθημερινή