Skip to main content

Εμβόλια: Τέλος το AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών - Κανονικά η δεύτερη δόση

Υπάρχει σύσταση της Επιτροπής για πραγματοποίηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν κάνει την πρώτη με AstraZeneca. Τι ισχύει αναλυτικά.

Εισήγηση για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνον για τους πολίτες άνω των 60 ετών έκανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η επικαιροποίηση για τα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με ΑΖ γίνεται λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μέτρια έως χαμηλά ποσοστά διασποράς.

Για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το ΑΖ στην 1η δόση, υπάρχει σύσταση να γίνει με το ίδιο σκεύασμα η 2η δόση, καθώς -όπως είπε- ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση. 

Εξαιρούνται της δεύτερης δόσης όσοι εκδήλωσαν σοβαρές παρενέργειες ή ιατρικά προβλήματα, ενώ η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι οι συστάσεις επικαιροποιούνται με βάση τα νεώτερα δεδομένα.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Θεοδωρίδου επανάλαβε ότι «όσοι έχουν κάνει την 1η δόση θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο της 2η δόση», προσθέτοντας ότι «όσοι λόγω φόβου θέλουν να αλλάξουν, πρέπει να το σκεφτούν καλά», γιατί πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για να στηρίξει ένας γιατρός το mix & match, δηλαδή τον συνδυασμό των εμβολιαστικών σκευασμάτων.

Όπως είπε η ομότιμη καθηγήτρια το όφελος για τους άνω των 60 για προστασία έναντι του ιού σε σχέση με τα περιστατικά θρομβοπενίας υπερτερεί, ενώ όπως τόνισε υπάρχει σύσταση της Επιτροπής για πραγματοποίηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν κάνει την πρώτη με AstraZeneca αφού είναι σπάνιος ο κίνδυνος θρομβώσεων καθώς υπολογίζεται σε 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατ. δόσεις.

Σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι «όλες οι συστάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά κριτήρια, η σημερινή στηρίζεται στην επιδημιολογία», για να προσθέσει ότι «οι αποφάσεις μας συνέκριναν τον φυσικό κίνδυνο από την covid με την ανεπιθύμητες ενέργειες». «Υπάρχει καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων παρενεργειών», είπε, σημειώνοντας ότι «η ΑΖ έχει το μεγαλύτερο αριθμό από θρομβώσεις σε σχέση με τα άλλα εμβόλια».

Κληθείσα να σχολιάσει τον θάνατο μιας 18χρονης κοπέλας στην Ιταλία, είπε ότι «η Ιταλία είναι παράδειγμα μη συνεπούς πολιτικής εμβολιασμού», αναφέροντας ότι γινόταν εμβολιασμός σε «άτομα μικρής ηλικίας σε βραδινά κορωνοπάρτι» και πως από εκεί προέκυψε το επίμαχο περιστατικό.

SMS σε όσους έχουν προγραμματίσει 1η δόση με AstraZeneca

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι όποιος έχει προγραμματίσει εμβολιασμό με ΑΖ την 1η δόση θα λάβει ενημερωτικό sms με τη σύσταση. Υπογράμμισε πάντως ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca επιτρέπεται, δεν υπάρχει απαγόρευση. Ενημέρωσε δε ότι όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης θα γίνει κανονικά.