Skip to main content

Επίσκεψη Λιβανού στη Γεωργική Σχολή - «Τέτοιες προσπάθειες είναι υπόδειγμα»

«Τέτοιου είδους προσπάθειες, όπως στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, μόνο υπόδειγμα μπορούν να είναι», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τη θέση του ότι η δουλειά που γίνεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή(ΑΓΣ) σε επίπεδο σχολικής μετασχολικής, επαγγελματικής και επιστημονικής παιδείας, «απαντά» στο κενό εκπαίδευσης και κατάρτισης των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, χαρακτηρίζοντας «πηγή έμπνευσης» την αποψινή του ξενάγηση στην ΑΓΣ.

«Στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 6% των παραγωγών έχει δεχτεί εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 55% και σε χώρες πρότυπα για την γεωργική ανάπτυξη, όπως η Ολλανδία, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 85%», επισήμανε ο κ. Λιβανός χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι αυτό που είδε κατά την περιήγησή του στην ΑΓΣ είναι πόσο δημιουργικά και αποτελεσματικά έχει λειτουργήσει η αμερικανική παρακαταθήκη στον γεωργικό χώρο της Ελλάδας και πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «τέτοιου είδους προσπάθειες, όπως εδώ στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, μόνο υπόδειγμα μπορούν να είναι».

Ο κ Λιβανός εξέφρασε την αισιοδοξία του για καλύτερη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ώστε όπως είπε: «Να δημιουργήσουμε μαζί και προγράμματα και να βάλουμε στόχους για συγκεκριμένα πρότζεκτ που στη συνέχεια θα τα περάσουμε στα δημόσια ΙΕΚ και τις γεωπονικές σχολές».

Την ικανοποίησή της για την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, εξέφρασε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ, Elizabeth K. Lee. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΓΣ, Δρ.Jeff Lansdale υπογράμμισε την πολύπλευρη δουλειά που γίνεται σε αυτήν και ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία τους για θέματα γεωργίας, εκπαίδευσης και έρευνας πάνω στον κλάδο και με στόχο τη στήριξη των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα.

Εντός του 2021 σε λειτουργία το νέο πρόγραμμα ψηφιακών ελέγχων «Artemis Plus»

Τη δέσμευσή του ότι θα προχωρήσουν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την εφαρμογή του νέου ψηφιακού συστήματος ελέγχων Artemis Plus, που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, στα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός. Το σύστημα λειτουργεί ήδη πιλοτικά σε 200 παραγωγούς στη Θεσσαλία και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του 2021, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα, συνδέεται με τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους που γίνονται να εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις.

«Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτής της εξαιρετικά δυναμικής και παραγωγικής πλευράς του πρωτογενούς τομέα και της δευτερογενούς παραγωγής, που είναι το γάλα μας, τα τυριά μας και το κρέας μας», τόνισε ο κ. Λιβανός χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, τόνισε ότι η ανάπτυξη του συστήματος σε όλη τη χώρα θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τους κτηνοτρόφους της τάξης των 140 εκατ. ευρώ/ετησίως, ενώ το κόστος για την ανάπτυξή του ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ, Σέρκο Χαρουτουνιάν σημείωσε ότι μόλις λειτουργήσει το σύστημα Artemis plus ο οργανισμός θα γνωρίζει «πού πήγε η κάθε σταγόνα γάλακτος», ενώ από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του φορέα, Δημήτρης Γαλαμάτης, τόνισε ότι η εφαρμογή του Artemis Plus, συνιστά σε μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο.