Skip to main content

Έρχεται ο Πικραμμένος για να ξεμπλοκάρει το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Δύο χρόνια μετά τις εξαγγελίες δεν έχουν ξεκινήσει καν οι εργασίες - Εξελίξεις με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη

Εξελίξεις στο θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος αναμένεται να φέρει η άφιξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της voria.gr θα επισκεφτεί την πόλη από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Πικραμμένος αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο ζήτημα του Μουσείου Ολοκαυτώματος και του Πάρκου Μνήμης, όπως την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τη ΓΑΙΟΣΕ, τον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος του Μουσείου, για να συζητήσουν τις εξελίξεις καθώς παρατηρείται στασιμότητα στο ζήτημα της ανέγερσης του Μουσείου.

Έχουν περάσει ακριβώς δύο χρόνια από την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν τοποθετούσαν τον θεμέλιο λίθο του μουσείου στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, από όπου ξεκίνησαν τα βαγόνια που οδήγησαν 50.000 Εβραίους της πόλης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τότε, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει πως το 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του φιλόδοξου αυτού έργου. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ακολούθησαν τους αναμενόμενους ρυθμούς και σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης καθώς γραφειοκρατικά και διαδικαστικά ζητήματα φαίνεται να παρακωλύουν την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ανέγερση του μουσείου.

Προβλήματα έχουν προκύψει και με το θέμα του Πάρκου Μνήμης καθώς δεν έχει γίνει ακόμα η νομοθετική ρύθμιση που θα λύσει διαδικαστικό θέμα που έχει προκύψει με την παραχώρηση των 40 στρεμμάτων από τη ΓΑΙΟΣΕ στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είχε δηλώσει στο τέλος Αυγούστου μιλώντας στη Voria.gr ότι θα ασχοληθεί με το θέμα, ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει κάποια ρύθμιση (δείτε εδώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που έχει γίνει είναι αυτοψία και μελέτη της περιοχής προκειμένου να λυθεί ένα ακόμα πρόβλημα που είχε προκύψει σχετικά με τη λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται εντός της περιοχής του πάρκου.