Skip to main content

Τσίπρας: Η κυβέρνηση κατάφερε να αντιστρέψει το brain drain

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης και θα έχει ανοικτό διάλογο με νέους ερευνητές και επιστήμονες.

Το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» και άλλες ερευνητικές εγκαταστάσεις στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, με «ξεναγό» τον διευθυντή και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών, Γιώργο Νούνεση, ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις εταιρειών όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επιστήμονες και να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο και το αντικείμενο τους, αλλά και τις ευκαιρίες που τους παρέχονται μέσα από την εγκατάσταση τους στον Δημόκριτο.

Του μίλησαν για τις σπουδές τους, την έως τώρα εμπειρία τους στον Δημόκριτο, ακόμα και το πώς ορισμένοι εξ αυτών γνωρίστηκαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, για να φτάσουν τελικά στο σημείο να συνεργαστούν και να συστήσουν εταιρεία.

Στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» στον Δημόκριτο, ο κ. Τσίπρας, επισκέφθηκε εργαστηριακούς χώρους 4 εταιρειών του Πάρκου και στη συνέχεια, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Tesla Greece, όπου από τους υφιστάμενους εργαζόμενους οι περισσότεροι είναι Έλληνες που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Αμερική) και οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι φοιτητές του ΕΜΠ.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια να αυξήσει σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα και έκανε προσπάθειες για να αντιστρέψει το brain drain, δηλαδή τη φυγή στο εξωτερικό από ανάγκη του πιο πολύτιμου δυναμικού της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνάντησης με νέους ερευνητές και επιστήμονες με θέμα: «από το brain drain στο brain gain».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είχε επισκεφθεί τον «Δημόκριτο» πριν πέντε χρόνια, το 2014, θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα του «brain drain». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε από την πρώτη στιγμή ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα να αντιστρέψει αυτή την τάση και σημείωσε πως για την αντιμετώπιση του χρειάζονται πολιτική βούληση και κονδύλια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι έχουν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η επιλογή των νέων να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και όταν μιλάμε για «brain drain» εννοούμε όσους έφυγαν από ανάγκη και όσους έφυγαν από επιλογή και δεν έχουν ευκαιρίες μπορούν να επιστρέψουν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας.