Skip to main content

Επίσκεψη Τσακίρη στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά στη Νικόπολη

Ο υφυπουργός αρχικά ενημερώθηκε περιληπτικά για το πλέγμα των κοινωνικών δράσεων του δήμου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους

Το Κέντρο Κοινότητας δήμου Παύλου Μελά που εδρεύει στην περιοχή της Νικόπολης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Τον υφυπουργό συνόδευε η κ. Νίκη Δανδόλου – Ειδική Γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

O δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης υποδέχτηκε τον κ. Τσακίρη ενώ παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χαρά Αμανατίδου ως πολιτική προϊσταμένη της δομής.

Ο υφυπουργός αρχικά ενημερώθηκε περιληπτικά για το πλέγμα των κοινωνικών δράσεων του δήμου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε από υπηρεσιακά στελέχη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής στους χώρους των Κοινωνικών Υπηρεσιών πριν του γίνει αναλυτική ενημέρωση για το Κέντρο Κοινότητας που λειτουργεί εντός του κτιρίου και το Παράρτημα Ρομά που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2021.

Από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2021, οι ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας ανέρχονται στους 5.084

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 9.093 συνεδρίες που αφορούσαν: επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, επίδομα στέγασης, προνοιακά επιδόματα, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, επίδομα γέννησης, ψυχοκοινωνική στήριξη, εργασιακή στήριξη, κοινωνικές έρευνες.

Τον Ιούνιο του 2021 στο Κέντρο Κοινότητας ξεκίνησε και η λειτουργία του Παραρτήματος Ρομά με πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά και έχουν στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη κοινωνική τους ένταξη (π.χ. ένταξη στην αγορά εργασίας, ενίσχυση της εκπαίδευσης μέσω μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίες σε ενήλικες και ανήλικους, προγράμματα υγείας, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνική ένταξη κ.α.].

Από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν 140 οικογένειες από την πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά οι οποίες διαμένουν στους εξής τρεις οικισμούς: Ανθόκηποι Ευκαρπίας, Εφεδρούπολη Ευκαρπίας, Μετέωρα Πολίχνης καθώς και σε διάσπαρτες οικίες στον ιστό του Δήμου.

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε με κατ΄ οίκον έρευνα από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 436 άτομα διαφόρων ηλικιών.

Η προσέλευση των Ρομά συνεχίζεται καθώς και η καταγραφή τους, προκειμένου να διερευνηθούν οι ανάγκες τους.