Skip to main content

Επιστολή ΚΕΔΕ προς τους δημάρχους για το κύμα ζέστης

Επικοινωνία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο για το θέμα του καύσωνα και την αναγκαιότητα κινητοποίησης

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης λόγω του επικείμενου κύματος υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας, επισημαίνει με επιστολή του προς όλους τους δήμους της χώρας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Στην επιστολή του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστούν, όπου απαιτείται, δημοτικές  κλιματιζόμενες αίθουσες για τη χρήση τους από ευπαθείς ομάδες. Επίσης τονίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο κατά το διάστημα που το κύμα του καύσωνα θα σαρώνει τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί ο Γ. Πατούλης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, με τον οποίο και συζήτησε σχετικά με το θέμα του καύσωνα και την αναγκαιότητα κινητοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης.

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς όλους τους δημάρχους

Τις επόμενες ώρες τη χώρας μας θα πλήξει ένα νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών.
Για το λόγο αυτό οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για την προστασία του συνόλου των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων.
Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να εξασφαλίσουμε, όπου απαιτείται, δημοτικές  κλιματιζόμενες αίθουσες για τη χρήση τους από ευπαθείς ομάδες.
Επίσης απαιτείται ετοιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων σε περίπτωση ανάγκης για άμεση παρέμβαση. Στελέχη δομών, όπως το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση και να είναι σε επικοινωνία με ηλικιωμένους που έχουν σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους.
Τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο.
Επίσης απαιτείται αυξημένη επιτήρηση χώρων όπου υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ενημερώσουμε τους πολίτες για μέτρα πρόληψης καθώς και τις πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση του καύσωνα.
Με δεδομένη την εμπειρία σας σε αντίστοιχες περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων θεωρώ βέβαιο ότι θα ενεργήσετε άμεσα και αποτελεσματικά.