Skip to main content

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Η Ιβάνκα Τραμπ κατέθεσε στην ειδική εξεταστική επιτροπή

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει πάρει καταθέσεις από σχεδόν 800 μάρτυρες για την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Η Ιβάνκα Τραμπ, η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, κατέθεσε χθες Τρίτη, μία εβδομάδα μετά τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιδιώκει να ρίξει φως στον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 εναντίον του Καπιτωλίου.

Την κατάθεσή της επιβεβαίωσε στο CNN χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της επιτροπής Μπένι Τόμσον.

«Απαντά σε ερωτήσεις. Θέλω να πω, χωρίς να επεκτείνεται, αλλά απαντά», είπε ο κ. Τόμσον, δηλώνοντας πως αγνοούσε εάν επικαλέστηκε οποιαδήποτε στιγμή το δικαίωμά της να σιωπήσει για να μην αυτοενοχοποιηθεί.

«Προσήλθε οικειοθελώς, αυτό έχει μεγάλη αξία», πρόσθεσε.

Σύμβουλος στον στενό κύκλο του πατέρα της Ντόναλντ Τραμπ όταν ήταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου, η Ιβάνκα Τραμπ δεν έλαβε κλήτευση να καταθέσει. Προσκλήθηκε τον Ιανουάριο να εκφραστεί ενώπιον της επιτροπής αυτής της Βουλής, που αποτελείται στην πλειοψηφία της από Δημοκρατικούς.

Μέλη της εξήγησαν τότε πως έχουν αποδείξεις ότι προσπάθησε να πείσει τον πατέρα της να καλέσει δημόσια να τερματιστεί η βία όταν πλήθος οπαδών του εισέβαλε βίαια στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 για να προσπαθήσει να εμποδίσει τα μέλη του Κογκρέσου να επικυρώσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Οι αιρετοί ενδιαφέρονταν για «κάθε συνομιλία» της οποίας υπήρξε μάρτυρας ή στην οποία συμμετείχε, ειδικά μια τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ντόναλντ Τραμπ το πρωί της 6ης Ιανουαρίου.

Σε αυτή προσπάθησε να αναγκάσει τον τότε αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων, που θα επικύρωναν τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

«Ήσασταν παρούσα στο Οβάλ Γραφείο και ακούσατε μέρος τουλάχιστον αυτής της τηλεφωνικής συνδιάλεξης», ανέφερε ο Μπένι Τόμσον στην προσκλητήρια επιστολή που της απηύθυνε.

Η επιτροπή έχει πάρει καταθέσεις από σχεδόν 800 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του Τζάρεντ Κούσνερ την περασμένη εβδομάδα - εκφράστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης για περίπου έξι ώρες. Ο κ. Κούσνερ, ο σύζυγος της Ιβάνκας Τραμπ, ήταν επίσης κορυφαίος σύμβουλος του πρώην προέδρου.

Η κατάθεσή του ήταν «χρήσιμη» για την επιτροπή, σύμφωνα με ένα από τα μέλη της, την Ελέιν Λούρια.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ, η κατάθεσή του ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο για όσα είχαν συμβεί τους μήνες πριν από την επίθεση που κλόνισε την αμερικανική δημοκρατία.

Αποκαλύφθηκε ότι η Βιρτζίνια Τόμας, συντηρητική ακτιβίστρια και σύζυγος του πρεσβύτερου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας, είχε στείλει πάνω από 20 μηνύματα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2020 και του Ιανουαρίου του 2021 στον Μαρκ Μέντοους, τον γενικό γραμματέα («προσωπάρχη») της προεδρίας την περίοδο αυτή, καλώντας τον να αποτρέψει την παράδοση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν.

Το όνομα του Τζάρεντ Κούσνερ εμφανίζεται σε ένα από αυτά, το οποίο εστάλη τη 13η Νοεμβρίου.

Ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει κενό σχεδόν οκτώ ωρών στο αρχείο των τηλεφωνικών κλήσεων του Λευκού Οίκου για την 6η Ιανουαρίου 2021, ειδικά τις ώρες που οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο κ. Τραμπ ενδέχεται να χρησιμοποίησε ανεπίσημα κανάλια επικοινωνίας, για παράδειγμα προπληρωμένα κινητά που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, κάτι που ο πρώην πρόεδρος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή πλησιάζει στην ολοκλήρωση της έρευνάς της και σκοπεύει να κάνει δημόσιες ακροάσεις μέσα στην άνοιξη. Θέλει πάση θυσία να ολοκληρώσει το έργο της πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Εάν οι Δημοκρατικοί απολέσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις φετινές εκλογές, θεωρείται πως θα διατρέξει κίνδυνο να διαλυθεί από τους Ρεπουμπλικάνους και να δει τη δουλειά της να ενταφιάζεται.