Skip to main content

Επίτιμος διδάκτορας Φιλολογίας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο αμερικανός καθηγητής Brian Joseph

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ

Επίτιμος Διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Οχάιο των ΗΠΑ Brian D. Joseph.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, «πρόκειται για έναν από τους επιφανέστερους μελετητές της ελληνικής γλώσσας, Γλωσσολογίας και Φιλολογίας στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, με διεθνή παρουσία και καταξίωση, ο οποίος με το έργο και τη συνολική δράση του συμβάλλει στη γνώση του ελληνισμού στην πατρίδα του».

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπίκο

Χαιρετισμός από την Προέδρο του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ανθούλα Ρεβυθιάδου

Έπαινος του τιμώμενου από Ομ. Καθηγητή Γεώργιο Γιαννάκη

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από την Προέδρο του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ανθούλα Ρεβυθιάδου

Επίδοση του διασήμου από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Μπίκο

Επίδοση της αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Αντιφώνηση και ομιλία από́ τον τιμώμενο, με θέμα: «Η Ζωή μου με τα Ελληνικά και τα Ελληνικά στη Ζωή μου»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου

Σύμφωνα με το ΑΠΘ, ο Brian D. Joseph είναι διακεκριμένος Καθηγητής Γλωσσολογίας και κάτοχος της έδρας «Kenneth E. Naylor» των Νοτιοσλαβικών Γλωσσών και Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο των Η.Π.Α. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Γλωσσολογικής Εταιρείας της Αμερικής και επιμελητής έκδοσης του περιοδικού Language, είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές ενώσεις, ενώ έχει επιβλέψει περισσότερες από πενήντα διδακτορικές διατριβές και μεταδιδακτορικές έρευνες. Η έρευνά του εστιάζει στην ιστορική γλωσσολογία με περίοπτη θέση την ελληνική γλώσσα και την ιστορία της από την Αρχαιότητα έως σήμερα, ενώ το δημοσιευμένο έργο του ξεπερνά τα 500 λήμματα, με περισσότερες από 40 μονογραφίες και επιμέλειες συλλογικών τόμων. Έχει ιδρύσει και διευθύνει το Εργαστήριο για την Ελληνική Διαλεκτολογία και το πρόγραμμα «Herodotos Project» του πανεπιστημίου του.

Ο καθηγητής Brian D. Joseph, τονίζεται από το ΑΠΘ, αποτελεί μια εμβληματική μορφή στην ιστορική και ελληνική γλωσσολογία και έναν από τους επιφανέστερους μελετητές της ελληνικής γλώσσας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο με διεθνή παρουσία και καταξίωση, πρωτότυπο έργο με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην κατανόηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, ενώ με την πολυσχιδή δράση του αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της ελληνικής γλωσσολογίας διεθνώς.