Skip to main content

Επιτήρηση λύσσας: Αμοιβή σε κυνηγούς και θηροφύλακες για νεκρές αλεπούδες

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει την επανεμφάνιση κρουσμάτων σε οικόσιτα ζώα σε ευρωπαϊκές χώρες εντείνοντας τον συναγερμό.

Για την εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης της λύσσας, με τη συλλογή όλων των θερμόαιμων ζώων- στόχων της νόσου που βρίσκονται νεκρά και θεωρούνται ύποπτα για την μετάδοσή της, ενημερώνει τους πολίτες, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα προσφέρεται το ποσό των 50 ευρώ σε κυνηγούς, φύλακες θήρας και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, που συλλέγουν και παραδίδουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές νεκρές αλεπούδες, κατάλληλες προς εξέταση (όχι όμως εξαιτίας δηλητηρίασης ή πυροβολισμού).

Η Περιφέρεια επισημαίνει ότι ζώα ύποπτα για λύσσα είναι κυρίως τα θηλαστικά της άγριας πανίδας, τα εκτρεφόμενα ή κατοικίδια και τα οικόσιτα θηλαστικά καθώς και τα τρωκτικά και οι νυχτερίδες. Επιπλέον γνωστοποιεί ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία αξιολόγησης για την επίτευξη υγειονομικού καθεστώτος ελευθερίας από τη λύσσα και πρέπει να παρέχει σχετικές πληροφορίες στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη. Αυτός είναι ο λόγος που είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της παθητικής επιτήρησης της λύσσας, παρόλο που το πρώτο κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα καταγράφηκε το 2012 και το τελευταίο το 2014.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κρούσματα λύσσας εξακολουθούν να παρουσιάζονται σε γειτονικές χώρες, ενώ διαδοχικές ενημερώσεις από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινοποίησης-Πληροφόρησης Ασθενειών Ζώων, περιγράφουν έξαρση κρουσμάτων στην Τουρκία, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2021. Επίσης, η επανεμφάνιση κρούσματος σε σκύλο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στις 2/6/2020 και σε μία γάτα στην Ιταλία 29/6/2020, δείχνουν ότι το νόσημα δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί από τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Παράλληλα, λόγω της πανδημίας COVID-19 και της προτεραιότητας που δόθηκε στην αντιμετώπισή της με περιοριστικά μέτρα (περιορισμός μετακινήσεων των πολιτών, απαγόρευσης κυνηγιού), δημιουργήθηκαν συνθήκες που επηρεάζουν τη δυναμική της λύσσας της άγριας πανίδας, η οποία σχετίζεται με την τάση αύξησης του πληθυσμού των ευάλωτων ζώων της άγριας πανίδας στον ιό, την αποδυνάμωση των στοχευμένων μέτρων ελέγχου της νόσου και τη μείωση των ληφθέντων δειγμάτων στο πλαίσιο της επιτήρησης αυτής.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων, αυτό εφαρμόστηκε από το 2013-2015 μία φορά ανά έτος, ενώ το 2016 έως το 2020 δύο φορές ανά έτος. Σύμφωνα, τέλος, με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου πιθανολογείται η αναβολή του προγράμματος εμβολιασμών, τουλάχιστον όσον αφορά στην εαρινή εκστρατεία του 2021, λόγω «των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας» και «της καθυστέρησης στην ψήφιση του Χρηματοοικονομικού Πλαισίου - Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2021-2027».