Skip to main content

Επιτροπή αγροτικών μπλόκων: Κάλεσμα για κινητοποιήσεις στις 26 Νοεμβρίου

Να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν στις 26 Νοεμβρίου τα εργατικά σωματεία απευθύνει σε αγρότες και κτηνοτρόφους η ΠΕΜ.

Κάλεσμα συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν στις 26 Νοεμβρίου τα εργατικά σωματεία, «ώστε να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να απαιτήσουμε λύσεις εδώ και τώρα», απευθύνει σε αγρότες και κτηνοτρόφους η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ).

Ζητεί «λύσεις για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας στην έξαρση της φονικής πανδημίας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας».

Όπως εξηγεί η ΠΕΜ, αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

«Να γίνουν τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους πχ (κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς, παραγωγούς λαϊκών αγορών κλπ). Όταν την ίδια ώρα "μπουκώνονται" με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Ανησυχούμε ότι με πρόσχημα τις πλημμύρες ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να αποστείλει τα πορίσματα των εκτιμήσεων άρα και να δώσει έγκαιρα και άμεσα τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Για τους συναδέλφους πλημμυροπαθείς, να δοθεί εδώ και τώρα σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή σε όσους δεν την έχουν πάρει για αδιευκρίνιστες αιτίες και λόγους παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες μας. Να εξοφληθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων».

Επιπλέον, αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν, μεταξύ αλλων:

«Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας.

Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.

Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown».