Skip to main content

Επιτροπή ειδικών θα ασχοληθεί με το πλάνο επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων που θα ασχοληθεί με το πλάνο επιστροφής στα ποδοσφαιρικά γήπεδα

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων που θα ασχοληθεί με το πλάνο επιστροφής στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έγινε αποδεκτή η πρόταση του υπουργείου που επεξεργάζεται σχέδιο επιστροφής των φιλάθλων και το οποίο βασίζεται στο πρωτόκολλο που είχε καταθέσει η Super League προ μηνών.

Ενα πρωτόκολλο που είχε μείνει πίσω επειδή είχε μεσολαβήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Αυτό το πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί» είπε ο κ. Αυγενάκης ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη.

Όπως ανέφερε, η συζήτηση που αναπτύσσεται με βάση την πρόταση της Super League, «είναι να απευθύνονται στους εμβολιασμένους», διότι, έτσι θα έχουν νωρίτερα, περισσότερο κόσμο μέσα στα γήπεδα. «Είναι κάτι που ξεκινά επίσημα από σήμερα πλέον, μετά την απόφαση των λοιμωξιολόγων, και βεβαίως, αυτό το πρωτόκολλο που θα επικαιροποιηθεί, θα είναι οδηγός και για τα πρωτόκολλα και των υπολοίπων διοργανώσεων και αθλημάτων» είπε ο κ. Αυγενάκης.

Από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

1. Περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ενάντια στην οπαδική βία, κατ΄εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης των UEFA/FIFΑ για το ποδόσφαιρο. Επαναφορά του “ιδιώνυμου” (απαγόρευση αναστολής & μετατροπής ποινών αδικήματων αθλητικής βίας), που όταν εφαρμόστηκε, πριν 15 έτη, τα επεισόδια μειώθηκαν 80%».

2. Εξορθολογισμός της αντικειμενικής ευθύνης των ομάδων για τις Λέσχες Φιλάθλων τους. Με αδιάκοπους έλεγχους η ΕΛ.ΑΣ., από τις αρχές του έτους σφράγισε 31 χώρους χωρίς την προβλεπόμενη άδεια (άλλες 11 περιπτώσεις είναι σε εκκρεμότητα), προχώρησε σε 4 συλλήψεις και 11 υποβολές μηνύσεων.

3. Αναδιάρθρωση επαγγελματικού ποδοσφαίρου με συγχώνευση των Super League 2 και Football League, με αυστηρά κριτήρια ανάπτυξης και βιωσιμότητας, έπειτα από διάλογο και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Παράλληλα, συστήνονται Β’ ομάδες για ΠΑΕ της Super League που θα μπορούν να συμμετέχουν στο νέο πρωτάθλημα της SL2.

4. Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και ρύθμιση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων προπονητικού επαγγέλματος. Αίρεται ο αποκλεισμός αποφοίτων ΤΕΦΑΑ από τους ποδοσφαιρικούς πάγκους.

5. Απελευθερώνονται οι μεταγραφές ερασιτεχνών αθλητών στα 19 τους, βάζοντας τέλος στο χρονίζον ζήτημα ομηρίας από τα σωματεία τους. Καταργείται το ηλικιακό όριο έως 35 ετών για εγγραφή ερασιτέχνη αθλητή στον ΣΕΓΑΣ, εξασφαλίζοντας άθληση χωρίς εμπόδια.

6. Εξασφαλίζεται το πλαίσιο διοργάνωσης των 3ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού, τον προσεχή Οκτώβριο. Οι πιο απαιτητικοί αγώνες πολλαπλών αθλημάτων στην Αθήνα, έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τα Special Olympics του 2011, επαναφέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού.

Επίσης, με τροπολογία που κατατέθηκε, περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις υπό εκκαθάριση ΠΑΕ και τους όρους ίδρυσης νέας εταιρείας από το μητρικό αθλητικό σωματείο, ζήτημα το οποίο αφορά άμεσα τον Πανιώνιο.

Για τις υπό εκκαθάριση Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, προβλέπεται ότι το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο (ερασιτέχνης) που έχει πάρει τη θέση της υπό εκκαθάριση ΑΑΕ από 1/4/2020 και ως τη δημοσίευση του Νόμου, μπορεί να ιδρύσει νέα ΑΑΕ στο ίδιο άθλημα, με τους εξής όρους και προϋποθέσεις, αναφορικά με τα προϋπάρχοντα χρέη:

Η νέα ΑΑΕ καθίσταται υπόχρεη για το ήμισυ των αμιγώς αγωνιστικών οφειλών (προς παίκτες, προπονητές, άλλες ομάδες, ΕΠΟ, FIFA, UEFA κ.ο.κ.). Το υπόλοιπο ήμισυ καθώς και οι οφειλές προς τρίτους (πλην Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων) βαρύνουν τη νέα ΑΑΕ μόνο μετά την αμετάκλητη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της παλαιάς ΑΑΕ, στο βαθμό που οι οφειλές αυτές δεν ικανοποιήθηκαν από τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση εταιρείας.

Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων έναντι της παλαιάς εταιρείας, γίνεται παρακράτηση 5% από τα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και 20% επί των εσόδων των εισιτηρίων της νέας ΑΑΕ και μέχρι την αποπληρωμή της βασικής οφειλής (μη περιλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων).