Skip to main content

Επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 στον ΟΑΣΘ, ευτυχώς χωρίς επιπτώσεις

Προ ημερών, εντοπίστηκε κρούσμα της νόσου covid-19 σε υπάλληλο του ΟΑΣΘ ο οποίος αριθμεί περί του 2.300 εργαζόμενους - Η εξέλιξη της υπόθεσης

Γράφει ο Σαλονικιός

Με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά τις πλέον επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, θα ήταν στατιστικά παράδοξο, να μην υπάρξει θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην επιχείρηση με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Έτσι, προ ημερών, εντοπίστηκε κρούσμα της νόσου covid-19 σε υπάλληλο του ΟΑΣΘ ο οποίος αριθμεί περί του 2.300 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για υπάλληλο γραφείου και η διάγνωση έγινε σε περίοδο κατά την οποία βρισκόταν σε άδεια. Κατά συνέπεια το περιστατικό δεν επηρέασε τη λειτουργία του Οργανισμού. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, από την ιχνηλάτηση των επαφών του που επακολούθησε, δεν διαπιστώθηκαν άλλα θετικά κρούσματα.

Ήδη, από την πρώτη φάση της πανδημίας, ο ΟΑΣΘ έλαβε μέτρα προφύλαξης για την προστασία, πρωτίστως των οδηγών των λεωφορείων οι οποίοι εκτίθενται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σε κίνδυνο καθώς βρίσκονται για πολλές ώρες στον ίδιο περιορισμένο χώρο με εκατοντάδες επιβάτες. Ωστόσο, η απαγόρευση επιβίβασης και αποβίβασης από την μπροστινή πόρτα σε συνδυασμό και με την προφύλαξη του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο οδηγός, συνετέλεσαν στο να αποφευχθούν προς το παρόν περιστατικά προσβολής από τον κορωνοϊό.

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, ανακοινώθηκε πως θα γίνονται προληπτικά τεστ για κορωνοϊό σε όσους επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ή εμφανίζουν συμπτώματα. Στον ΟΑΣΘ, δεδομένου ότι η περιοχή είναι από τις πλέον επιβαρυμένες, θα έπρεπε κανονικά, να γίνουν τεστ σε όλους όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, για να μη πω να γίνονται διαρκώς τεστ καθώς με τον covid-19, στη Θεσσαλονίκη, διασταυρώνεσαι πλέον ακόμη και στο πεζοδρόμιο.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι μάλλον δύσκολο γι' αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΑΣΘ εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε ορισμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Το ποιοι θα επιλεγούν για τους ελέγχους αυτούς θα προκύψει από έναν αλγόριθμο τον οποίο, όπως μαθαίνω, επεξεργάζεται η διοίκηση με τη βοήθεια καθηγητών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.