Skip to main content

Επιβεβλημένη αλλά καθυστερημένη η απόφαση ματαίωσης της 85ης ΔΕΘ

Για ποιους λόγους η απόφαση για ματαίωση της φετινής διοργάνωσης θα έπρεπε να ληφθεί πολύ νωρίτερα, από την άνοιξη ακόμη.

Ήταν ένα ισχυρό σοκ για τη Θεσσαλονίκη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη ματαίωση της 85ης ΔΕΘ εξ αιτίας της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σοκ κυρίως οικονομικό, τόσο για τον εκθεσιακό φορέα, όσο και για την οικονομία της πόλης η οποία, αν συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα στον κλάδο της εστίασης, εκτιμάται πως θα χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (δείτε εδώ).

Αποδοκιμασίες κατά της απόφασης της κυβέρνησης δεν εκδηλώθηκαν, προς το παρόν τουλάχιστον, από κανέναν. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευση και την ανησυχία τους για το μέλλον αρκετών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας οι οποίοι συνδέονται με τη λειτουργία της ΔΕΘ. Λογικό.

Την ίδια μοίρα βεβαίως είχαν εκατοντάδες συνέδρια και εκθέσεις που ακυρώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών η Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο με 10.000 εκθέτες από 180 χώρες, το σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης το οποίο δεν θα γίνει ούτε το 2021, η διεθνής έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού η οποία ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κ.ο.κ.

Το θέμα, εν προκειμένω, είναι εάν στην περίπτωση της ΔΕΘ θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, μετά την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Επ' αυτού διατυπώνονται αρκετές ενστάσεις καθώς και προτάσεις. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η απόφαση για ματαίωση της φετινής διοργάνωσης θα έπρεπε να ληφθεί πολύ νωρίτερα, από την άνοιξη ακόμη, χωρίς να περιμένουμε πως θα εξελιχθούν τα κρούσματα λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της Έκθεσης. Έτσι δεν θα είχαν σπαταληθεί άσκοπα οικονομικοί πόροι και ανθρώπινο κεφάλαιο για την προετοιμασία της διοργάνωσης.

Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την προετοιμασία των περιπτέρων έχει γίνει, τα οργανωτικά είχαν σχεδόν κλείσει, ακόμη και οι διεθνείς συμμετοχές, με πρώτη αυτήν της Γερμανίας που θα ήταν η τιμώμενη χώρα, είχαν οριστικοποιηθεί. Και βέβαια, εκατοντάδες εκθέτες, εγχώριοι και ξένοι, έχουν κι αυτοί υποβληθεί σε τεράστιες δαπάνες οι οποίες πήγαν στο βρόντο.

Παράλληλα, εάν η απόφαση για ματαίωση της 85ης ΔΕΘ λαμβανόταν μήνες πριν, υπήρχε χρόνος ώστε να σχεδιαστεί μια διαφορετική εκδοχή της διοργάνωσης. Σχετική εναλλακτική πρόταση έχει καταθέσει η διοίκηση του εκθεσιακού φορέα στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία προέβλεπε ότι σε περίπτωση ακύρωσης της γενικής εκθέσεως θα μπορούσε να γίνει ένα πολιτικοοικονομικό φόρουμ, είτε με φυσική παρουσία είτε σε ψηφιακό περιβάλλον. Η πρόταση παραμένει θεωρητικά στο τραπέζι, αλλά πλέον είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί μέσα στα εναπομείναντα στενά χρονικά περιθώρια.

Κατόπιν αυτών, η συζήτηση της επόμενης ημέρας θα πρέπει να εστιαστεί κυρίως σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά το μέλλον του εκθεσιακού φορέα ο οποίος δέχεται μεγάλο οικονομικό πλήγμα από την ακύρωση της γενικής εκθέσεως αλλά ενδεχομένως και πολλών κλαδικών εκθέσεων οι οποίες ακολουθούν. Ο δεύτερος τομέας αφορά την εν γένει οικονομία της πόλης η οποία στηρίζει πολλά στις εκθεσιακές δραστηριότητες. Κυρίως ο ξενοδοχειακός κλάδος, η εστίαση και το εμπόριο. Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς να εκπονήσει άμεσα ένα πακέτο μέτρων, προκειμένου το οικονομικό πλήγμα εξ αιτίας του κορωνοϊού να μην αποβεί μοιραίο για την Θεσσαλονίκη.