Skip to main content

Επιβολή κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές από τις ΗΠΑ

Οι κυρώσεις αφορούν χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό και σίδηρο καθώς και οκτώ ανώτατος Ιρανούς αξιωματούχους και ορισμένους τομείς της οικονομίας

Την επιβολή κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές μετάλλων και σε βάρος οκτώ Ιρανών αξιωματούχων ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση Τραμπ, στον απόηχο των επιθέσεων της Τεχεράνης σε βάσεις του αμερικανικού στρατού.

Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον αφορούν χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό και σίδηρο καθώς και οκτώ ανώτατος Ιρανούς αξιωματούχους και ορισμένους τομείς της οικονομίας όπως κατασκευές, μεταποίηση, κλωστοϋφαντουργία και μεταλλεύματα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Αυτή η απόφαση θα έχει μείζονα αντίκτυπο στην ιρανική οικονομία», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε ανακοίνωσή του. «Οι τιμωρητικές, οικονομικές κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρις ότου το Ιράν αλλάξει συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Η κίνηση για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοινώνεται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση Τραμπ για άμεση επιβολή τιμωρητικών μέτρων ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα εκδώσουν εξαιρέσεις στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ώστε να επιτρέψουν στους ερευνητές από ΗΠΑ και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στις έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους κοντά στην Τεχεράνη.

Με την επιβολή κυρώσεων, οι ΗΠΑ στοχεύουν να στερήσουν από το Ιράν τις ελάχιστες, εναπομείνασες πηγές εσόδων από εξαγωγές, στραγγαλίζοντας την οικονομία της χώρας, ώστε να την αναγκάσει να επιστρέψει στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά.