Skip to main content

Εποχική γρίπη: Το Ινστιτούτο Παστέρ βλέπει έξαρση τις επόμενες εβδομάδες

Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σταδιακή αύξηση της θετικότητας.

To Eθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, δέχεται έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων για τον έλεγχο της γρίπης από τις αρχές του χρόνου με ανοδική τάση μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, η εποχική γρίπη, η οποία μέχρι τώρα οφείλεται στον ιό γρίπης Α(Η3N2) και έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του μηνός Ιανουαρίου, δεν έχει κορυφωθεί και αναμένεται σταδιακή αύξηση του ποσοστού θετικότητας τις επόμενες εβδομάδες.

Στο Εργαστήριο Αναφοράς δεν έχουν ανιχνευθεί κρούσματα γρίπης από τον ιό γρίπης τύπου Β που ενδέχεται, επίσης, να παρουσιάσουν άνοδο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος. Η εργαστηριακή επιτήρηση των ιών της γρίπης είναι απαραίτητη τόσο για την έγκαιρη ανίχνευση μεταλλαγμένων στελεχών – επικίνδυνων για την πρόκληση επιδημιών ή πανδημιών – όσο και για την επιλογή στελεχών στο αντιγριπικό εμβόλιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr.