Skip to main content

Πλαφόν στα μοριακά και στα rapid τεστ για κορωνοϊό: Πόσο θα χρεώνονται

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή γνωστοποίησε τον καθορισμό ανώτατων τελικών τιμών χρέωσης για τα τεστ κορωνοϊού.

Τον καθορισμό ανώτατων τελικών τιμών χρέωσης για τη διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού γνωστοποίησε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως τόνισε, εντός των προσεχών ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες αναγκαίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την ψήφιση της τροπολογίας και της δημοσίευσής της σε ΦΕΚ θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Οι τιμές, σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, ορίζονται ως εξής:

Για διενέργεια μοριακού ελέγχου (RT-PCR) για κορωνοϊό: 40 ευρώ
Για διενέργεια rapid test: 10 ευρώ

«Υποστηρίζουμε τις πρακτικές υγιούς ανταγωνισμού, όταν όμως αυτός λειτουργεί» σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης προσθέτοντας πως «οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων διατιμήσεων και κερδοσκοπίας».

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μερίμνησαν άμεσα επιστρατεύοντας θεσμικά και τεχνικά εργαλεία τα οποία διασφάλισαν την απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς, την επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας και την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος» συμπλήρωσε και διευκρίνισε:

«1. αναπτύξαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την ψηφιακή πλατφόρμα e-καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές συγκρίνουν τις τιμές πώλησεις των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ

2. πρώτοι στην Ευρώπη, ενεργοποιήσαμε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία

3. μειώσαμε το ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών

4. θεσπίσαμε το σταθερό περιθώριο μεικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες οριζόμενο, ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατά αυτό τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας τη διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.

5. αναβαθμίσαμε την υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300.000 καταναλωτές και επιχειρηματίες έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα

6. εποπτεύσαμε με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό την τήρηση των μέτρων και την προστασία των πολιτών».

«Όποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης υπηρεσιών» κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.